GLOBUS

Beč i zvanično domaćin Evrovizije

Veliki ključ sa lancem predali predstavnici Kopenhagena

Autor:Fena

27.1.2015

Simboličnom predajom ključeva u bečkoj Vijećnici Beč je danas zvanično postao gradom domaćinom Evrovizije 2015. godine.

Veliki ključ sa lancem su bečkom gradonačelniku Michaelu Häuplu predali predstavnici Kopenhagena, prošlogodišnjeg organizatora Evrovizije, Sophie Haestrop Andersen i Lars Weiss. Simbolični predimenzionirani ključ biće izložen za posjetioce Vijećnice. 

esc-insigniaceremony-01

Foto: Compress Sarajevo

Od jučer i toranj sa satom koji odbrojava dane do početka Evrovizije 23. maja odbrojava i vrijeme preostalo do 1. polufinala 19. maja, saopćio je Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča. Održan je i žrijeb polufinalnih mjesta kojima su 33 od 39 zemalja učesnica raspoređene u dvije polufinalne večeri. 

Austrija kao domaćin i velika petorka koju čine Francuska, Italija, Njemačka, Španija i Velika Britanija imaju sigurno mjesto u finalu.

U prvom polufinalu 19. maja za plasman u finale borit će se Albanija, Armenija, Belgija, Bjelorusija, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Gruzija, Holandija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Rusija i Srbija. 

U drugoj polufinalnoj večeri 21. maja nastupit će predstavnici Azerbejdžana, Crne Gore, Češke, Islanda, Irske, Izraela, Kipra, Latvije, Litvanije, Malte, Norveške, Poljske, Portugala, San Marina, Slovenije, Švedske i Švicarske. Redoslijed polufinalnih nastupa biće objavljen u martu.