LIFESTYLE

Bijesni na Google zbog aplikacije za praćenje policajaca

Ugrožava im sigurnost

(Mi. K.)

27.1.2015

Početkom 2013. godine velike tehnološke kompanije poput Googlea, Applea i Facebooka "bacile su oko" na izraelsku kompaniju Waze čiji je istoimeni servis kombinacija GPS-a i društvene mreže.

Pobjedu u borbi za ovom kompanijom na kraju je izborio Google koji je dao oko milijardu dolara za ovaj servis koji olakšava snalaženje u prometu i omogućava navigaciju u realnom vremenu.

No, u posljednje vrijeme zbog Wazea Google se našao na udaru američke policije koja je ovu kompaniju upozorila kako njihova aplikacija ugrožava sigurnost policajaca na terenu.

- Ovo je aplikacija za praćenje policije - komentirao je zamjenik šerifa kalifornijske policijske stanice Sergio Kopelev te kaže da je samo pitanje vremena kada će neko, na temelju podataka s Wazea, napasti policajce.

Naime, putem Wazea korisnici na kartama mogu označiti mjesto na kojima se nalaze policijske patrole te se patrole označavaju ikonama "vidljive" ili "skrivene". Korisnici ne mogu označiti nalazi li se na određenom mjestu patrola koja hvata brze vozače, provjerava jesu li pijani ili su se samo zaustavili u restoranu, a iako zbog ovih informacija do sada nije napadnut niti jedan policajac, sve je veći pritisak na Google kako bi se ova opcija označavanja policijskih patrola izbacila iz Wazea.

S Kopelevom slaže se i šerif Mike Brown iz Virdžinije koji kaže kako se Google mora ponašati kao odgovoran korporativni građanin i ukloniti ovu opciju iz svoje aplikacije, dok Nuala O'Connor iz centra za demokratiju i tehnologiju smatra kako nije legitimno tražiti zabranu komunikacije korisnika samo zato što oni mogu objavljivati informacije vezane uz vidljive policijske patrole.

Za nju su veći i ozbiljniji problem informacije koje Waze dijeli s policijom, s obzirom da ovaj servis kontinuirano prati lokacije korisnika. Glasnogovornica Wazea Julie Mossler za Huffington Post rekla je kako njena kompanija duboko razmišlja o sigurnosti te kako surađuju s policijom u New Yorku i drugima širom svijeta oko dijeljenja informacija, dok iz Googlea nisu htjeli komentirati ovu situaciju, prenosi portal Zimo.