GLOBUS

Zapaljena pravoslavna crkva u Kijevu

Napadači nepoznati

Fena

27.1.2015

Zasad nepoznati napadači sinoć su u Kijevu zapalili jednu pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, saopćili su ukrajinski zvaničnici. 

Starinska drvena crkva zapaljena je u 03.18 sati po lokalnom vremenu u okrugu Desnijanski. Uništeni su spoljni zid crkve, kupola, krst i nekoliko ikona. Vatru su brzo ugasili ukrajinski spasioci. 

Ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da nema povrijeđenih. 

Ukrajina se smatra dominantno pravoslavnom zemljom, mada oko 40 posto vjernika spada pod jurisdikciju kijevskog patrijarha, oko 30 posto primarno uvažava moskovskog patrijarha, 14 posto je grko-katolika, šest posto rimokatolika i tri posto protestanata. 

Jučer je u Kijevu zapaljena i crkva u memorijalnom kompleksu "Babi jar", na lokaciji gdje su njemačke snage i njihovi lokalni saradnici počinili masakre tokom Drugog svjetskog rata. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je temljenu istragu i kažnjavanje odgovornih za ovaj incident. 

U međuvremenu, objavljeno je da je devet ukrajinskih vojnika poginulo, a 29 ranjeno u sukobima s proruskim separatističkim snagama na istoku zemlje u posljednja 24 sata. 

Ukrajinski vojni portparol Vladislav Seleznjov ocijenio je da su sukobi na istoku Ukrajine dostigli najviši nivo od kada je u septembru prošle godine u Minsku dogovoren prekid vatre. 

Seleznjov je rekao da su sukobi najintenzivniji nedaleko od malog grada Debalceve, sjeveroistočno od Donjecka, prenosi Blic.