GLOBUS

Federalni sud u New Yorku podigao je optužnice protiv trojice Rusa zbog špijunaže

Portparol ruske misije u UN-u nema komantar

Fena

27.1.2015

Federalni sud u New Yorku podigao je optužnice protiv trojice Rusa zbog špijunaže, saopćili su danas američki zvaničnici.

Trojica optuženih terete se da su razgovarali u šiframa, prenosili poruke skrivene u torbama i časopisima i pokušavali da regrutiraju ljude s njujorškog univerziteta, saopćili su američki ministar pravosuđa Eric Holder, američki tužilac Prit Barara i zvaničnici FBI-ja.

Portparol ruske misije u UN-u Aleksej Zajcev rekao je da oni nemaju "nikakav komentar sada".

-Taj slučaj pokazuje našu čvrstu opredijeljenost da se borimo protiv pokušaja tajnih agenata da nezakonito prikupljaju obavještajne podatke i regrutiraju špijune u SAD - istakao je u saopćenju Holder.

Ruski zvaničnici su optuženima tražili da prikupljaju osjetljive ekonomske obavještajne podatke o eventualnim američkim sankcijama protiv ruskih banaka i naporima u SAD da se razviju alternativni izvori energije, navedeno je u optužnici.

Optuženi Jevgenij Burjakov bio je zaposlen u filijali ruske banke na Manhattanu, a preostala dvojica, Igor Sporjušev i Viktor Podobnji su bili na nižim diplomatskim pozicijama.

Zbog njihovog diplomatskog statusa, oni su se, kako se vjeruje, vratili u Rusiju i izbjeći će sudski proces.