GLOBUS

Pripadnici IS-a koji su napali hotel u Tripoliju raznijeli se eksplozivom, najmanje devet osoba poginulo

Aktivirana i autobomba na parkingu

Al. Ti. - Fena

27.1.2015

14:55 Kako prenose mediji najmanje devet osoba je poginulo u današnjem napadu ekstremista na hotel Corinthia. Ubijeni su tri čuvara, pet stranih državljana i jedan taoc.

14:45 Mediji su i prenijeli fotografije napadača unutar hotela. Danas je nekoliko pripadnika IS-a uletjelo u hotel Corinthia koji je popularan kao hotel u kojem odsjedaju strane diplomate i turisti.

napadaci-1

Jedan od napadača unutar hotela

14:30 Kako javljaju agencije, napadači koji su uletjeli u hotel su se raznijeli, nakon što ih je okružila policija. Nalazili su se na 21 spratu, a imali su oko sebe eksploziv koji su aktivirali.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost je povodom današnjeg napada na hotel Corinthia u centru Tripolija izjavila kako je ovo ozbiljan napad i izrazila zabrinutost, nazvavši ovaj čin terorizmom.

napad-tripoli-123

Libijski sigurnosnki zvaničnik saopćio je da su naoružani ljudi upali u utorak u luksuzni libijski hotel popularan među strancima i da su uzeli taoce nakon što su ubili  trojicu stražara.

Essam Al-Naas, portparol Libijske sigurnosne agencije, izjavio je da se napeto sučeljavanje između napadača i policije nastavlja ispred hotela Corinthia.

Hassan al-Abey, menadžer iz hotela, izjavio je da su petorica maskiranih napadača koji su nosili pancirna odijela upala u hotel, pucajući u zrak. Kazao je da je hotel evakuiran prije nego što su se napadači sukobili sa stražarima i aktivirali su autobombu na parkingu hotela pokraj obale mora.

autobomba-1234

Autobomba eksplodirala ispred hotela

Al-Abey je među evakuiranim. Kazao je da hotel ima evropske i turske goste.

Tripoli je zahvaćen nizom napada autobombama i pucnjavama nakon građanskog rata u Libiji iz 2011.

Kako prenosi AFP pripadnici Islamske države su preuzeli odgovornost za napad na hotel Corinthia, a razlog je taj što u tom hotelu vrlo često odsjedaju strani diplomati.

Prema najnovijim informacijama u napadu pripadnika IS na hotel Cirinthia u Tripoliju ubijene su tri osobe, a pet je ranjeno nakon eksplozije autobombe.