AUTO-MOTO

Zvijezda Ženeve

NOVITETI Volkswagen će uskoro predstaviti konceptnu verziju modela CC

Redakcija

27.1.2015

Tek se završio januarski Sjevernoamerički sajam automobila u Detroitu, na kojem su šeici i bogataši mogli pronaći nove igračke za svoje vozne parkove, a počinju najave za novi salon - Ženevski, onaj mnogo bliži džepu prosječnog kupca.

Crte Audija

Jedan od automobila koji se počinju bombastično najavljivati za debi na svjetskoj sceni, bit će novi Volkswagen CC, zapravo njegova konceptna verzija, koja može, ali i ne mora, ličiti na serijski model koji će se na tržištu pojaviti 2017. godine.

Novi model će, u odnosu na aktuelni CC, biti duži za 10 centimetara te će nuditi nešto više prostora u unutrašnjosti, a izgled će mu biti više sportski. Dizajn prednjeg i stražnjeg bit će drugačiji. Kako kažu iz Volkswagena, imat će crte slične onima na Audiju A7.

Passatovi motori

Kao i platforma, paleta motora će, očekivano, biti preuzeta od nedavno predstavljene osme generacije Passata, što znači da će top-ponuda biti 2,0-litarski dizelski twin turboagregat od 240 konjskih snaga i 500 Nm obrtnog momenta. Pogon će biti na dva ili sva četiri točka.

Cijena će mu se kretati u okvirima Audija A5 Sportback, što znači da će mu biti izravni konkurent na tržištu.

Audi R8: Jači i štedljiviji

Još jedan automobil Volkswagenove grupacije u Ženevi će plijeniti poglede posjetilaca. Poslije osam godina testiranja, Audi će predstaviti novi R8 u coupe i električnoj verziji.

audi-r8-22

Druga generacija Audijeve ljepotice bit će dostupna sa 4,2 i 5,2-litarskim motorima, koji će, očekivano, nuditi veću snagu i nižu potrošnju u odnosu na prethodnika. Naknadno, pridružit će im se 4,0-litarski twin turbomotor.

Nova generacija bit će lakša i duža od aktuelne i, na žalost ljubitelja vožnje, nudit će se isključivo sa sedmostepenim automatskim mjenjačem.

Električna verzija trebala bi imati domet od skoro 500 kilometara.