OSTALI SPORTOVI

Nedjelja kad je otiš'o Kiro

DNEVNIK Tek od osmine finala počelo Svjetsko prvenstvo

Autor:A. Č.

27.1.2015

Makedoncima u nedjelju navečer nije bilo ni do čega. Njihova delegacija, među kojima mnoštvo novinarki (za razliku od bh. sedme sile sve su reprezentacije bogate pripadnicama ljepšeg spola), sjedila je za susjednim stolom.

Svaku večer nakon odgledanih akcija potežu se okrugli stolovi. Kratko to traje, a onda svaki put neko drugi ima čast iscijediti bateriju od telefona puštajući pjesme s YouTubea.

Izostala pjesma

U nedjelju druželjubivim i otvorenim Makedoncima nije bilo do pjesme, baš kao ni nama u srijedu. Njihova reprezentacija igrala je kao sat, bila drugoplasirana u grupi. No, šta joj to vrijedi kada se, kakve li ironije, kući vraća prije nego BiH.

Nećemo imati priliku više razgovarati s mekom ljudskom dušom Kirilom Lazarovim, kojeg smo namjeravali ostaviti specijalno uoči četvrtfinala, uvjereni da će tamo stići.

Mnogo brža, poletnija, maštovitija Slovenija, u balkanskom je derbiju savladala protivnika, majstorski izbjegavši da ih sudijski dvojac nokautira.

Nakon te utakmice ni slutili nismo kakav će se respekt roditi prema slovenskom beku Klemenu Cehteu. Momka nije bilo u grupnoj fazi, ali kako je Boris Denič shvatio da bi ipak trebao u napadu igrati s klasičnim lijevim bekom, Cehte je uskočio umjesto srednjaka Deana Bombača.

I na stranu što je zabio neke vrlo bitne golove, slučaj iz miks zone ostat će da se prepričava.

- Može li izjava na srpskom, Klemen? - upita kolega iz Srbije.

- Jao, nemojte, molim vas, na srpskom, zaista sada ne mogu - odgovara bek francuskog Aiksa te se udaljava tri metra do bh. kolege koji sve to gleda.

- Klemen, može li nekoliko rečenica, na bosanskom?

- Na bosanskom? Naravno, kako da ne - reče Klemen i uđe u srce.

Vjerovatno ponekad Cehte sebi za ćeif progovori koju s prijateljima na bosanskom jeziku pa mu ne bi mrsko. Legenda.

Osam najboljih

Od osmine finala počinje pravi rukomet. Tako je to bilo i uvijek će biti. Počinje se zakuhavati, oni najjači pojačavaju ritam. Pravi se prirodna selekcija, opstaju samo mašinerije od reprezentacija, a utakmice su mnogo neizvjesnije nego u grupnoj fazi.

Već sutra su četvrtfinalni mečevi, od sutra više nema fule.