OSTALI SPORTOVI

Ništa nam neće ovaj osjećaj pokvariti

BiH danas završava takmičenje na Svjetskom prvenstvu

A. ČULIĆ

27.1.2015

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će oko pola pet po srednjeevropskom vremenu, s posljednjim sudijskim, tačnije svukom sirene, okončati nastup na najbolje organiozovanom Svjetskom prvenstvu u historiji. Izgubili smo pet utakmica u nizu, ali sama činjenica da smo ovdje, predstavlja nevjerovatan osjećaj.

I on neće biti pokvaren ni nakon Rusije s kojom ćemo (ili nećemo, zavisi kakav odnos prema utakmici budu imali naši igrači) odmjeriti snagu ui borbi za 19. mjesto.

Današnji naš protivnik možda je i najsličniji nama. I po igri i po načinu na koji su izgubili šansu da se plasiraju gdje im je realno bilo mjesto – u osminu finala. Protiv Poljaka su bili odlični, pa su onda imali Njemačku u šaci, no pet minuta im je bilo dovoljno da proćerdaju sve što su do tada stvarali. S Dancima je bilo slično, pa i sa Česima u polufinalu Prezident kupa.

Odlična je Rusija, oduševila me je, no sami su sebe izbacili. Oni se lagano dižu. Utakmica će biti teška i njima i nama. Nikome više ovdje nije ni do čega, igrači su izmrcvareni. Jučerašnju utakmicu bilo je teško gledati, a kamoli igrati, no opet to nije opravdanje za visok poraz.

Da sam ja na terenu izgarao bi, ja u svakoj utakmici želim pobijediti, na svakom treningu, no shvatam i svoje igrače. Treba odraditi ovo još danas, ako budemo utakmici pristupili kao da nam je prva na turniru, možemo se nadati voljnom rezultatu. Bilo bi lijepo završiti boravak ovdje pobjedom – kazao je selektor Marković.

Nakon utakmice s Bjelorusijom javnost je bila nezadovoljna što nije dao više šansu Josipu Periću, no saznalo se poslije da je Perić povrijeđen. I taj slučaj zorno ilustruje da će nam trebati još mnogo kako bi sazreli u reprezentaciju koja zaslužuje ovako takmičenje. Da je povrijeđen znalo se i ranije, no niko nije našao za shodno da obavijesti novinarsku ekspediciju u Dohi, a tako je tokom cijelog Mundijala. Izvještači koji pojma nemaju šta se u taboru dešava.

Tražilo se da ne ometamo nikoga i nismo, dok su i istom hotelu svakodnevno defilovale armije novinara posjećujući one zbog kojih su došli u Katar. No, dobro, daj Bože da nam plasmani na velika takmičenja postanu navika, pa će se i to vremenom popraviti.