CRNA HRONIKA

OSAMNAESTA PALJEVINA VOZILA U SARAJEVU Zapaljeni BMW i Passat

U požaru na svu sreću niko nije povrijeđen

Autor:A. ALJIMI

27.1.2015

Nijedna od namjernih paljevina automobila, koje su od početka ove godine učestale u bh. prijestonici, nije rasvijetljena, a crni trend nastavljen je i proteklog vikenda te se broj namjerno zapaljenih vozila popeo na 18!

Piromani haraju Sarajevom, dok vlasnici zapaljenih vozila nade polažu u pripadnike MUP-a KS, čije istrage za sada nisu urodile plodom, iako su u rijetkim i “kliještima izvučenim” izjavama za medije o ovoj temi policijski čelnici tvrdili da se na predmetima intenzivno radi.

Jutros je nastavljen crni niz namjernih paljevina vozila u Sarajevu. Naime, prvo paljenje je policiji i vatrogascima prijavljeno oko 2.30 sati, a dojava je stigla iz ilidžanskog naselja Sokolović Kolonija. Naime, u ulici Arnaudija zapaljen je Passat, vlasništvo N. S. Povrijeđenih nije bilo, ali je izgorio prednji dio vozila.

U naselju u Butmir u ulici Ilirska na broju 101. u 4.26 sati pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade prijavljena je paljevina BMW-a.

Vatrogasci su vozilo ugasili u 5.42 sati, potvrđeno nam je u Operativnom centru PVB KS.

U požaru na svu sreću niko nije povrijeđen.

Podsjećamo da je ovo 18. vozilo koje je zapaljeno od početka januara, a do sada niko nije uhapšen.

Organizirani kriminal

U jučerašnjem razgovoru za naš list Edin Vranj, načelnik Sektora kriminalističke policije FUP-a, kazao je da prate situaciju u ovom slučaju.

- Za sada nismo u tom predmetu, to radi Kantonalni MUP, međutim, ukoliko se ispostavi da iza svega stoji organizirani kriminal, u slučaj će se uključiti i naši istražitelji - ističe Vranj.

Odgovore smo potražili i od Kemala Bošnjakovića iz Sarajeva, diplomiranog inžinjera mašinstva i sudskog vještaka protivpožarne struke. On nam je kazao da je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo oko 40 namjernih paljevina vozila.

- U većini slučajeva radi se o paljevini posipanjem zapaljive tekućine po vozilu. Kada otkrijem da se radi o tome, ne ulazim u detalje o kojoj vrsti zapaljive tekućine je riječ, ali utvrdim je li ona posuta ili je bačena na vozilo. Pretraži se i lice mjesta, dakle, okolina vozila te se traže tragovi koji bi se eventualno mogli koristiti kao dokaz. Nekada pronađemo takve tragove, a nekada ne. Inače, vozilo može biti zapaljeno iznutra i s vanjske strane, bilo je različitih slučajeva. Postoje kanali kojima zapaljiva tečnost dođe do lako zapaljivih dijelova vozila, a to su tapacirung, guma, razne vrste tekstila… - pojašnjava Bošnjaković.

Brojni primjeri

Bošnjaković je nadalje pojasnio kako vještaci otkrivaju da se radi o namjernoj paljevini.

- Najčešće jak miris može otkriti da se radi o zapaljivoj tekućini, a ona, također, ostavlja i masne mrlje jer ne ispari kompletna. Razlika između paljevine zbog kvara na elektroinstalacijama ili namjerne paljevine može se utvrditi i pomoću kondenzacije u vozilu - kaže Bošnjaković.

Podsjećanja radi, proteklog vikenda nepoznati piromani podmetnuli su požar na kombi Mercedes vlasnika G. I. u ulici Bajrama Zenunija do broja 4 u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a nekoliko sati ranije u Vogošći je namjerno zapaljen Passat vlasnika A. N. Ni prethodna sedmica nije prošla bez ovakvih slučajeva, zapaljena su četiri vozila. U starogradskoj ulici Mošćanica planuli su Ford Mondeo, Land Rover i Fiat Punto, čiji je vlasnik Nihad Šahinović Nino. Istog dana u ulici Plantaže na Ilidži podmetnut je požar na Golfu 2, koji je vlasništvo Amela P.

Prije desetak dana u ulici Branilaca Šipa izgorjela je Škoda Octavia, vlasništvo Seada Đoze iz Sarajeva. Ova paljevina snimljena je kamerom videonadzora sa zgrade, na kojoj se vidi kako nepoznata osoba podmeće požar, a prilikom paljenja auta i rukavice piromana su se zapalile pa ih je skinuo i bacio.

Uzrok poznat, ali ne i počinioci

Tokom 16. januara u ulici Šehitluci na Ilidži namjerno je zapaljen Fiat Punto, koji koristi Midhat Kahvić iz Sarajeva, a na Trgu heroja 13. januara izgorio je Golf 5, vlasništvo Mirsada B., a oštećen je i Golf 2 Abdulaha Behmena.

U Drinskoj ulici 12. januara 45 minuta poslije ponoći zapaljen je Audi A3, vlasništvo Samire D., a istog dana u 22.30 sati u ulici Topal Osman-paše zapaljen je Renault, vlasništvo Amre Č.

U Moševačkoj ulici 8. januara u 10.25 sati zapaljen je kamion Mercedes, koji koristi Šerif Fazlić, a 4. januara u 1.30 sati u Dugom sokaku zapaljeno je vozilo Fiat Tipo Nermine P., dok je Ford Fiesta Emine D. oštećen. Prvog januara u Cazinskoj ulici zapaljen je terenac VW Iltis, vlasništvo M. Dž.