SARAJEVO

Grobno mjesto sa 400 poskupili na 1.000 KM!

SAZNAJEMO “Pokop” bez saglasnosti povisio cijene rezervacija

A. ŠETA-HADŽIĆ

27.1.2015

Kantonalno preduzeće „Pokop“ poskupilo je cijenu grobnih mjesta za 120 posto! Bez saglasnosti resornog ministarstva, s dosadašnjih 400 KM cijena rezervacije grobnih mjesta na sarajevskim grobljima poskupjela je na enormnih 1.000 maraka!

Vlasnik zemljišta

Kako saznajemo, iako su bili dužni, o sramnoj odluci nisu obavijestili Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

U Ministarstvu nam je jučer potvrđeno da je Nadzorni odbor „Pokopa“ poskupio cijene na prijedlog direktorice Alme Pinjić.

- Mi nismo dali saglasnost, ali smo zatražili da nam dostave svu dokumentaciju. Odbor je tu odluku donio na osnovu povećanog interesa za rezervaciju, a trenutno je slobodno oko 300 grobnih mjesta. Nakon rezervacije, građanin postaje vlasnik tog zemljišta, a poslije se plaćaju ukop i nadgrobni spomenik - kazali su iz Ministarstva.

Novac iz budžeta

Kako su dodali, za građane koji ne rezerviraju mjesto država ga mora osigurati, a za to se iz budžeta Kantona po grobnom mjestu izdvaja oko 1.000 maraka.

Novi nameti građanima

Kad je na čelu ovog preduzeća, do prije nekoliko godina, bio Nuko Grebović, ono je uvijek poslovalo pozitivno, a i cijene su bile pristupačnije. Dolaskom nove direktorice Pinjić „Pokop“ se nalazi u velikom dugu. Prema našim informacijama, višim cijenama usluga Uprava ove firme nastoji pokriti svoje enormne troškove.