GLOBUS

Erdogan nastavlja progone u Turskoj

Racije su izvedene u primorskom gradu Izmiru

Agencije

27.1.2015

Turska policija uhapsila je danas 26 pripadnika obavještajne službe osumnjičenih za navodno ilegalno prisluškivanje policajaca, državnih zvaničnika i privrednika, prenijeli su turski mediji, javlja Fena.

Racije su izvedene u primorskom gradu Izmiru, prenijela je agencija Dogan.

Kancelarija javnog tužioca za sada nije izdala nikakvo saopćenje u vezi s akcijom turske policije, navodi Reuters.

Policija je 5. januara već sprovela nekoliko racija kada je uhapsila 22 policajca, također osumnjičenih za ilegalno prisluškivanje policajaca, državnih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Hapšenja su dio sveobuhvatne kampanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana protiv pristalica imama Fetulaha Gulena koji se nalazi na čelu utjecajnog islamskog pokreta Hizmet koji se bavi obrazovanjem i dobrotvornim radom.

Tokom prošle godine su turske vlasti već uhapsile nekoliko desetina policajaca osumnjičenih da su, navodno, prisluškivali predsjednika Erdogana i druge zvaničnike. Sve njih je vlada povezala sa pokretom Hizmet kojeg je Erdogan, pritisnut optužbama za korupciju i kriminal širih razmjera, definirao kao "unutrašnjeg neprijatelja".

Pripadnici Gulenovog pokreta  smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama koje su bile oodržane prošlog ljeta, istakavši da je akcija policije protiv demonstranata znak "nedemokratskog odnosa" prema kritikama iz društva.