BIH

Optuženi Nedžad Branković pitao svjedoka o ekonomiji

Nastavljeno suđenje za kriminalnu dokapitalizaciju "Energopetrola"

Autor:A. Du.

27.1.2015

Nakon duže pauze jučer je u Općinskom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje bivšem premijeru FBiH Nedžadu Brankoviću (SDA) i još osmorici optuženih za kriminal težak 32 miliona KM u aferi "Energopetrol". Da će ovaj sudski proces, prema svemu sudeći, biti maratonski, govori činjenica da je jučer, nakon duže od sedam mjeseci, koliko traje ovaj postupak, završeno ispitivanje tek drugog svjedoka.

Odbrana optuženih na jučerašnjem ročištu ispitivala je duže od tri po sata službenika Finansijske policije FBiH Huseina Ramića, svjedoka Tužilaštva KS, koji se u ovoj sudnici pojavljuje još od septembra 2014.

Advokati su pokušali osporiti njegovu stručnost, a u prilog su im išli i neki od njegovih odgovora, koji su bili zbunjujući. Pitanja Ramiću postavio je i sam Branković. Postavivši se kao advokat, Branković je službenika ispitivao iz osnova ekonomije!?

Osim Brankovića, optuženi su i bivši članovi Komisije za dokapitalizaciju "Energopetrola" Kasema Ćatović, Mirko Puljić, Sead Kreso, Anka Šešlija, Alma Haseta, Safet Proho i Ahmed Žilić te bivši direktor "Energopetrola" Namik Bušatlić.

Terete ih za učestvovanje u sklapanju štetnog ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", koji je 2006. godine zajedno s konzorcijem INA-MOL potpisao tadašnji federalni premijer Ahmet Hadžipašić (SDA), koji je u međuvremenu umro.

Na naredno ročište kao svjedok je pozvan tadašnji ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Vahid Hećo. On nije optužen, iako se u izvještaju Finansijske policije FBiH tretira kao jedan od osumnjičenih za kriminalnu dokapitalizaciju "Energopetrola".