BIH

Rat na istoku Ukrajine

ESKALACIJA Žestoki sukobi izazvali geopolitičku krizu

(E. T.)

27.1.2015

U žestokim borbama na istoku Ukrajine posljednjih dana poginulo je najmanje sedam ukrajinskih vojnika, a 24 su ranjena. Eskalacija sukoba u ovoj zemlji počela je još u subotu, kada su proruski separatisti pokrenuli ofanzivu na ukrajinsku luku Marijupolj, u kojoj je poginulo više od 30 civila, a na desetine nedužnih je ranjeno!

Jačanje pritiska

Žestoke borbe nastavljene su i jučer. Ukrajinska artiljerija oko 12 sati po lokalnom vremenu pogodila je elektranu koja isporučuje električnu energiju u rudnik Zasijadko u Donjecku, jednom od najznačajnijih za ukrajinsku industriju.

barak-obama-2222

Obama: Agresija separatista

Skoro 500 rudara bilo je blokirano zbog prekida struje. Mediji u ovoj zemlji javili su da je nakon nekoliko sati pod zemljom evakuirano oko 150 rudara. Čelnici rudnika izjavili su da od ostalih rudara niko nije životno ugrožen te da će na vrijeme biti izvučeni na površinu.

Zbog sve žešćih borbi u Ukrajini reagirali su i svjetski lideri, izražavajući veliku zabrinutost zbog razvoja situacije. Američki predsjednik Barak Obama (Barack) obećao je da će pojačati pritisak na Moskvu, a njemačka kancelarka Angela Merkel traži od Rusije da utječe na separatiste nakon subotnjeg bombardiranja luke Marijupolj.

angela-merkel4

Merkel: Poštovati ugovor iz Minska 

- Nastavit ćemo s pristupom koji već provodimo, tačnije jačanjem pritiska na Rusiju, i razmotrit ću sve dodatne opcije kojima raspolažemo, osim vojnog sukoba. Veoma smo zabrinuti zbog novih kršenja prekida vatre i agresije separatista s ruskom podrškom, opremom, finansiranjem, obukom i ruskim vojnim formacijama - rekao je Obama na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

Predsjednik SAD dodao je da će nastaviti provoditi "ekonomski pritisak" na Rusiju i apsolutno je "diplomatski izolirati".

Merkel je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da "pritisne separatiste" na istoku Ukrajine te da "spriječi novu eskalaciju" nasilja i zauzme se za poštivanje ugovora iz Minska potpisanog 5. septembra zbog uspostave primirja.

vladimir-putin45

Putin: Optužio ukrajinsku vojsku

- Proruski separatisti kao potpisnici tog ugovora moraju sjesti za sto s kontakt grupom i predstavnicima Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) - ocijenila je kancelarka.

No, Putin je optužio ukrajinsku vojsku koja ratuje protiv ruskih separatista da je "NATO-ova legija stranaca" te da je zapadne zemlje koriste da savladaju Rusiju.

- Često se kaže ukrajinska vojska. Ko se, ustvari, bori u njenim redovima? Postoje redovne jedinice naoružanih snaga i velikim dijelom takozvani bataljoni nacionalističkih dobrovoljaca. Ustvari se ne radi o vojsci nego o legiji stranaca, u ovom slučaju o NATO-ovoj legiji stranaca kojoj nije cilj odbrana nacionalnih interesa Ukrajine - kazao je Putin.

Hitni sastanci

Ukrajinski mediji jučer su objavili da je premijer ove zemlje Arsenij Jacenjuk proglasio vanredno stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje zbog eskalacije sukoba s proruskim snagama. Jacenjuk je na sjednici vlade također naložio da zbog pogoršanja stanja na istoku zemlje cijela teritorija Ukrajine bude u stanju visoke pripravnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je jučer hitne sastanke o situaciji u Ukrajini i Jemenu, saopćili su diplomati.