BIH

UDAR NA DŽEPOVE Od ponedjeljka stižu novi računi za skuplju struju

Nakon odluke FERK-a o višim cijenama

Es. D.

27.1.2015

Nove račune za skuplju električnu energiju građani mogu očekivati već od narednog ponedjeljka, potvrđeno je jučer „Avazu“ iz kompanije „Elektroprivreda BiH“.

No, pojašnjavaju da je moguće da će građani na računima, s obzirom na vrijeme očitanja, imati dvije cijene te da će obje biti istaknute.

Nove tarife

- Utrošak do 31. decembra prikazan je po staroj cijeni. Od 1. januara do datuma očitanja prikazana je nova cijena. Domaćinstva su skoro sva očitana. Do 29. januara bit će završena sva očitanja, tako da već od 2. februara građani mogu očekivati nove račune – rečeno nam je u „Elektroprivredi BiH“.

Korisnici usluga „Elektroprivrede BiH“, u kategoriji domaćinstva, prema novom cjenovniku, plaćat će struju skuplju za 4,33 posto, a u kategoriji ostala potrošnja FERK je odobrio poskupljenje od 0,88 posto.

Tako će za domaćinstva nova cijena struje za veću tarifu iznositi 16,82 feninga po kilovat-satu, za manju 8,41, a za srednju tarifu 13,46 feninga. Za pravna lica veća tarifa je 24,54 feninga, a manja 12,27 feninga. Pravna lica svoje račune će dobiti do 6. februara.

S novim računima domaćinstva korisnici „Elektroprivrede HZHB“ plaćat će struju skuplju za 1,97 posto, dok je za kategoriju ostala potrošnja cijena snižena za 3,59 posto.

Dali saglasnost

Regulatorna komisija za energiju u FBiH krajem prošle godine dala je saglasnost na prijedlog novih cijena struje „Elektroprivrede HZHB“ i „Elektroprivrede BiH“.

4,33 posto skuplja struja za domaćinstva korisnike „Elektroprivrede BiH“
1,97 posto skuplja struja za domaćinstva korisnike „Elektroprivrede HZHB“