BIH

Vlast nas je opet ostavila na cjedilu

NA LICU MJESTA Mještani poplavljenih Dogloda u Sarajevu ogorčeni

Autor:E. DRAGUNIĆ

27.1.2015

Nakon što su prije nekoliko dana, treći put u posljednjih devet mjeseci, njihova imanja bila pod vodom, mještani sarajevskog naselja Doglodi, puni straha i u pripravnosti, iščekuju svaku novu padavinu.

Stvari na sprat

Naša ekipa obišla je jučer ovo područje s kojeg se voda povukla, ali su ostale štete koje stanovnici, kao i svaki put, moraju sami sanirati. Ogorčeni su na vlasti, političare, na sve koji im mogu i trebaju pomoći, a to ne čine.

Penzioner Jusuf Muminović ima 76 godina i živi sam. Dočekao nas je na vratima svoje kuće u koju je i ovoga puta voda ušla, ali, srećom, samo u podrum.

- Nedostajao je još jedan centimetar da voda prijeđe preko kućnog praga. S obzirom na to da sam navikao na ovakav život, pripremio sam se na vrijeme. Sve što sam mogao odnio sam na sprat, a namještaj i krupnije stvari digao sam dvadesetak centimetara od poda. To svi ovdje rade - kaže Muminović i dodaje da je u svakom trenutku spreman na evakuaciju.

Prazna obećanja

Ogorčen je na načelnika općine Ilidža Senaida Memića koji im je, kaže, još prije dvije godine obećao uređenje korita rijeke Bosne.

- Od toga nema ništa. Nakon prošlogodišnjih poplava dobio sam 500 maraka i to je sve - navodi Muminović.

Strah od novog potopa

Muminovićevom komšiji Dževdetu Mustafiću posljednja poplava nije nanijela štetu, ali prošlogodišnje itekako jesu. I danas, kako nam kaže, ne može istjerati smrad iz kuće.

dzevdet-mustafic

Mustafić: Ništa ne pomaže

- Stalno prozračujem prostorije, ali ništa ne pomaže. Plašimo se svakih novih padavina. Čim počne padati kiša, molimo Boga da nas ne potopi novi vodeni val. Svake godine nam obećavaju rješenje, ali sve su to, kako kaže naš narod, „obećanja, ludom radovanja“ - kaže Mustafić.