BIH

Austriji izručen Bosanac koji je htio otići u Siriju

TERORIZAM Fikret Begić proveo mjesec dana u zatvoru u Požegi

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

27.1.2015

Državljanin Bosne i Hercegovine osumnjičen za terorizam, uhapšen po nalogu Republike Austrije još 16. decembra prošle godine u Hrvatskoj, izručen je austrijskim vlastima, potvrđeno je "Dnevnom avazu" jučer u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Riječ je o Fikretu Begiću, koji je uhapšen na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Prema austrijskim medijima, dovodi se u vezu s grupom osumnjičenih radikala koji su protekle godine uhapšeni u Beču.

Pomoć Ambasade

- Možemo potvrditi da je hrvatska policija 16. decembra 2014. uhapsila državljanina BiH postupajući prema europskom uhidbenom nalogu Republike Austrije. Državljanin BiH predan je austrijskim vlastima 15. januara ove godine - kazali su za "Avaz" u MUP-u Hrvatske.

Također, istakli su da ne mogu davati detaljnije informacije o ovom slučaju, kao ni otkrivati identitet uhapšenoga, jer se odnosi na zahtjev druge države. Begić je uhapšen, kako saznajemo, na osnovu rješenja Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a mjesec prije nego što je izručen Austriji, proveo je u zatvoru u Požegi.

U Ambasadi BiH u Hrvatskoj potvrdili su za „Avaz“ da su obaviješteni o hapšenju bh. državljanina. Kako je rekla Dženana Begić, šefica Konzularnog odjeljenja pri Ambasadi BiH u Zagrebu, o ovom slučaju obavijestili su nadležne u BiH.

- Mi smo poslali tu informaciju Ministarstvu vanjskih poslova, a oni je prosljeđuju po službenoj dužnosti Ministarstvu pravde, koje odlučuje o daljnjem postupanju – kazala je Begić.

U Ambasadi BiH u Beču za "Avaz" je rečeno da nisu obaviješteni o ovom hapšenju i izručenju.

- Vjerovatno još traje istraga, a u takvim slučajevima nas austrijske vlasti ne obavještavaju o hapšenju. Ili, razlog neobavještavanja može biti i taj ako se uhapšeni izjasni da ne želi pomoć Ambasade - rečeno je "Avazu" u Ambasadi BiH u Beču.

Veze s radikalima

Kako su jučer prenijeli austrijski mediji, bh. državljanin na meti istražnih i policijskih organa u toj zemlji bio je već duže vrijeme. Hapšenje u velikoj antiterorističkoj akciji provedenoj krajem novembra u Beču i Gracu je izbjegao zato što ga nisu pronašli na prijavljenoj adresi.

Pojedine novine ističu da je riječ o 49-godišnjaku osumnjičenom da je uz Mirsada Omerovića, poznatog kao Ebu Tejma, bio jedan od glavnih organizatora za vrbovanje mladih za odlazak u džihad u Siriji te da se sumnja da je to činio kao pripadnik terorističke organizacije Islamska država.

Priveden i Makedonac

Uz vijest o izručenju državljanina BiH, austrijski mediji prenijeli su i onu da je u Gracu ponovo uhapšen jedan Makedonac, koji je bio donedavno u pritvoru nakon novembarske akcije.

ebu-tejma

Ebu Tejma: Još u pritvoru

U međuvremenu je bio pušten, ali je u prošlu srijedu ponovo uhapšen nakon što je uvažena žalba tužioca.

Trenutno se pet osoba, uključujući Ebu Tejmu, uhapšenih u novembarskoj akciji nalazi se u pritvoru u Gracu zbog sumnje da su pripadnici radikalnih grupa.