BIH

Šilić: U Tužilaštvu šute o predmetu „Lijanovići“

Ustavni sud utvrdio neutemeljenost kod određivanja pritvora

Autor:A. Du.

27.1.2015

Ustavni sud BiH donio je odluku u kojoj je ustanovio da Državni sud nije imao osnova kod određivanja pritvora u predmetu „Brend“, koji Tužilaštvo BiH vodi protiv braće Lijanović i ostalih. To nam je potvrdio Davor Šilić, advokat ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja (NSRzB), koji je također jedan od optuženih u ovom predmetu.

Šilić je pojasnio da se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na posebne mjere za određivanje pritvora, odnosno na opasnost od bijega te eventualno počinjenje krivičnih djela koja im se stavljaju na teret. On je dodao da je Ustavni sud BiH u ovom dijelu utvrdio da su kod određivanja mjera pritvora Lijanovićima i ostalima postojale povrede Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na upit šta će to sada značiti za predmet koji vodi Tužilaštvo BiH, ali koje još ne podiže optužnicu, Šilić je rekao da ova sudska odluka neće imati nikakav utjecaj na postupak.

Međutim, najavio je da će se on na osnovu ove odluke žaliti Sudu BiH i u vezi s ostalim mjerama koje su za optužene još na snazi, a koje se, naprimjer, odnose na zabranu napuštanja mjesta boravka. Upitan šta je s istragom Tužilaštva BiH, Šilić je kratko odgovorio "niko se ne oglašava niti ko šta govori o tome".

Inače, braća Jerko, Jozo i Slavo Lijanović, Bahilj i još nekoliko osoba uhapšeni su 10. septembra prošle godine u akciji koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH. Oni se terete za organizirani kriminal, pri čemu je država oštećena za 11,6 miliona KM. Apelacioni odjel Suda BiH 24. oktobra ukinuo je odluku o pritvoru te su svi pušteni na slobodu.