BIH

ISTRAŽUJEMO Zvizdić uhljebio i ženinog bratića u Parlament!

Nema kraja nepotističkoj hobotnici čelništva SDA

A. DUČIĆ

27.1.2015

Netom nakon što su formirani Predstavnički dom Federalnog parlamenta i njegove komisije, na površinu je izbio niz malverzacija koje se odnose na nepotizam u režiji struktura SDA.

Informacije koje su nam predočene u Domu govore o tome da je u komisijama izvršen niz sumnjivih imenovanja, a vežu se uz Seada Dizdarevića, aktuelnog šefa Službe radnih tijela Predstavničkog doma, odnosno jednog od rukovodećih službenika u Parlamentu FBiH.

Vodeći službenik

Dizdarević je dugogodišnji vodeći službenik u Federalnom parlamentu, a inače je šura Denisa Zvizdića, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu te kandidata ove stranke za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

I Dizdarević i Zvizdić pripadaju klanu koji je porodično i ideološki vezan uz Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, te porodicu Čampara i mladomuslimanski krug. Zvizdićeva tetka, naime, jeste Rabija Čampara, majka državnog tužioca Dubravka i Aljoše, savjetnika Bakira Izetbegovića.

faksimil-12

Faksimil pokazuje: Mlađi Dizdarević instaliran u Komisiju za jezička pitanja

Kako nam je rečeno, Dizdarević je preko Amira Zukića, poslanika u ovom domu i generalnog sekretara SDA, isposlovao da njegov sin Mirza, bratić Zvizdićeve žene, bude izabran u Komisiju za jezička pitanja kao vanjski član, gdje će dobivati naknadu od 400 KM mjesečno. Potvrdu o njegovom imenovanju našli smo u "Službenim novinama Federacije". Ovo imenovanje, kako nam je preneseno, išlo je i uz pomoć DF-a, a mladi Mirza Dizdarević tek je nedavno završio fakultet!

Inače, Dizdarević je i u mandatnom periodu 2010.-2014. instalirao svog sina Mirzu, ali tada u Komisiji za mlade iz reda stručnih, naučnih kulturnih i javnih radnika. Tada je Dizdarević mlađi još bio student!

sead-dizdarevic

Dizdarević: Otac i sin u istoj instituciji

A dok je Zvizdić 2011. i 2012. bio na poziciji predsjedavajućeg Predstavničkog doma, njegov šura Dizdarević obavljao je niz važnih funkcija u Parlamentu FBiH. Bio je šef Službe radnih tijela ovog doma, zatim sekretar Ustavne komisije, sekretar Komisije za evropske integracije i v. d. sekretara Predstavničkog doma.

Stara veza

Ne samo rodbinska nego i interesna veza između Zvizdića i Dizdarevića na sceni je još od 2003. godine. Dok je bio premijer Kantona Sarajevo, Zvizdić je 31. oktobra 2003. donio odluku o formiranju Savjeta prostornog plana KS, u čijem je sastavu i njegov šura Dizdarević, iako pravnik po struci te kao takav nema veze s ovom oblašću. Također, Dizdarević je pod palicom Desnice Radivojevića kao kadra SDA koji je bio na čelu Ministarstva prostornog uređenja FBiH instaliran i u Savjet prostornog plana Federacije 2008.-2028. Inače, on je i dugogodišnji član Skupštine Turističke zajednice FBiH.

Nova fotelja za Aljošu

Uprkos činjenici da se kao dogradonačelnik Sarajeva, praktično, nalazi u izvršnoj vlasti, SDA je Aljošu Čamparu imenovala u Zakonodavnopravnu komisiju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, i to iz reda stručnih, naučnih, kulturnih i javnih radnika. Čampara je, inače, u prošlom mandatu bio i vanjski član Zakonodavnopravne komisije Doma naroda Parlamenta FBiH.