REGION

Žena u suzama: Vukli su me po ulici pola sata, a onda i nabili u izlog jer nisam imala kartu

Uznemirujući video iz Srbije

(Al. Ti.)

27.1.2015

Komunalni policajci su mi stavili lisice kao da sam najgori kriminalac i strpali me u automobil dok su vikali: 'Šuti, bre, što plačeš i glumiš ludilo?', priča A. S. (30) za Blic .

Nesretnu ženu kontrola je zatekla bez karte u autobusu broj 73 u Zemunu, a komunalna policija ju je i uhapsila.

- Samohrana sam majka trogodišnjaka. Radim za 23.000 dinara i jednostavno nemam 6.000 dinara da platim kaznu. Prvi put nisam imala kartu jer sam na bolovanju cijeli januar i krenula sam samo par stanica od kuće do doktora. Izašla sam bez pogovora iz autobusa s njima. Rekla sam ljubazno komunalcima da ću im dati ličnu kartu čim pozovu redovnu policiju. Umjesto toga, pola sata su me vukli po stanici kao da sam najgori kriminalac - potreseno priča A. S. što je prethodilo incidentu sa snimke koja se proširila društvenim mrežama.

- Možda sam pogriješila, ali nisam se opirala. Došla su još dva komunalna policajca i vikala su na mene: 'Daj ličnu kartu! Hoćeš da ti stavim lisice? Uđi u automobil!“ - priča mlada majka. Tvrdi da se uplašila i zato nije htjela s njima u automobil.

- Jedan policajac me vukao za ruku. Stavila sam drugu ispred sebe kako bih se zaštitila i povukla se korak nazad u strahu da će me udariti. Vukli su me u prolaz između zgrada, razderali su mi jaknu. U strahu sam se uhvatila za pano i rekla da neću dalje jer ne znam hoće li me tamo ošamariti... - priča A. S. i pokazuje modrice na rukama.

Htjela je, kaže, nazvati policiju, ali su joj oteli telefon.

- Molila sam okupljene ljude da pozovu pomoć. Jedan komunalni policajac mi je savio ruku tako da sam mogla sama sebi tjeme počešati, a drugi me vukao za drugu ruku. Ono nisu bili ljudi, ono su bile životinje - priča A. S. i ističe da je molila da joj ne stavljaju lisice 'jer nije nikoga ubila, niti je išta ukrala'.

Protiv nje je podnesena prekršajna prijava za ometanje rada policije. A ona incident dan prije svog 30. rođendana nikada neće zaboraviti.

- Vodili su me s lisicama na rukama kroz ulicu gdje me svi znaju. Plakala sam tri sata nakon toga, nisam se mogla smiriti. Načelnik Komunalne policije tvrdi da sam bježala. Gdje sam mogla bježati kada su me nabili u izlog? Zar je zaista bila potrebna tolika sila? - kaže A. S. kroz suze za Blic.