GLOBUS

Prema Njujorku ide oluja kakva se ne pamti!

Otkazano više od 5.000 letova

Autor:(D. K.)

26.1.2015

Vlasti u Njujorku upozorile su da dolazi snažna oluja i pozvale stanovništvo da se skloni s ulica i puteva prije večeri kada se očekuje mećava koja bi mogla biti i najveća koja je pogodila taj grad.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i guverner države Njujork Endru Kuomo izdali su upozorenja u kojima navode da bi predstojeća oluja mogla biti najgore što je stanovništvo dosad doživjelo, piše Njujork tajms.

Više od 5.000 letova sa istočne obale SAD i ka njoj otkazano je zbog oluje, prenio je RTS.

Kompanija "Junajted erlajns" otkazala je sve letove u Bostonu, Njujorku i Filadelfiji, dok je "Džetblu", koja uglavnom radi na sjeverozapadu SAD-a, već otkazao trećinu letova, navodi AP.

Meteorolog Džon Marej rekao je da bi do sutra ujutro moglo pasti pola metra do metar snijega, kao i da se očekuju udari vjetra brzine i više od 50 kilometara na sat.

Upozorenje na mećavu izdato je za pojas dužine 400 kilometara od Nju Džersija do Mejna, a zvaničnici upozoravaju ljude da ih ne zavara lažan osjećaj sigurnosti usljed jutrošnjeg relativnog blagog vremena.

U oblasti koju će zahvatiti snažna oluja živi oko 50 miliona ljudi, od kojih su mnogi već krenuli u dodatne nabavke.

Za priobalne dijelove Nove Engleske vlasti upozoravaju da bi vjetar mogao dostići snagu uragana i upozoravaju na mogućnost prekida električne mreže koji bi mogao trajati danima.