BIH

BiH na oružju lani zaradila 93 miliona KM

Najviše izvozimo u Saudijsku Arabiju, a uvozimo iz Srbije

B. T.

27.1.2015

Bosna i Hercegovina lani je izvezla 3.193.395 kilograma oružja, municije, njihovih dijelova i pribora u vrijednosti od 93,8 miliona maraka, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Pozitivan omjer

Najviša vrijednost izvoza odnosi se na Saudijsku Arabiju - 17,1 milion KM, potom Maleziju (16,6 miliona KM) i Švicarsku (11,9 miliona KM), a među deset zemalja u koje najviše izvozimo ovu robu su i Sjedinjene Američke Države, Egipat, Srbija, Afganistan, Turska, Angola i Bugarska. Vrijednost izvoza u deset vodećih zemalja u koje se plasira bh. oružje i municija lani je dosegnula iznos od 84,7 miliona KM.

Da je ova grana privrede jedna od rijetkih u kojoj imamo pozitivan omjer u odnosu na uvoz, govori podatak da je prošle godine u našu zemlju uvezeno 241.319 kilograma oružja, municije i pribora, vrijednog 6,3 miliona maraka.

Ovu vrstu proizvoda u BiH su najviše izvozile Srbija (1,6 miliona KM) i Austrija (1,4 milion KM) te u iznosima manjim od milion maraka i Slovenija, Pakistan, Češka, Brazil, Belgija, SAD, Turska, Italija...

Vodeće zemlje

Podsjetimo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić (SNSD) podnio je prekjučer ostavku na ovu funkciju Vjekoslavu Bevandi, predsjedavajućem Vijeća ministara, zbog neslaganja sa stavom ostalih državnih institucija da BiH treba prodati određenu količinu naoružanja Ukrajini, zemlji koja je u ratu s Rusijom.

Nijedna od ove dvije zemlje, međutim, nije na spisku vodećih deset zemalja u koje smo lani izvozili i iz kojih smo uvozili oružje.