GLOBUS

Jeziva ispovijest iz Konga: "Nekima od nas su ispaljivali metke u vaginu"

Prijestolnica silovanja

(M.M.)

26.1.2015


Prostorija je puna žena od kojih su sve do jedne bile silovane. Neke od njih tu su jezu pretrpjele više puta, a neke su pritom ostale i trudne.

Stravične priče o torturi i teroru nisu čak ni neuobičajene.

Naime, Kongo je prozvan svjetskom prijestolnicom silovanja, a grad Minova sama je jezgra mučnih priča.

Grad je na lošem glasu zbog masovnog silovanja stotina žena od strane tamošnjih vojnika, ali zlostavljanja provode i odbrambene i sigurnosne snage zemlje te naoružani pobunjenici. Istraga Ujedinjenih naroda otkrila je kako su vojnici silovali najmanje 97 žena i 33 djevojčica, od kojih su neke imale samo šest godina. No mještani tvrde da s time nije sve završilo, odnosno da se silovanja i dalje događaju.

Kamera Sky Newsa zavukla se u skrovište za žrtve silovanja koje je osnovala Rebecca Masika. Ona sama ima dvoje djece koja su rezultat silovanja i zna kako je biti žrtva i biti izolirana.

– Ako pogledate moje lice, vidjet ćete ožiljak. Imam ih po cijelom tijelu. Morala sam nekako pomoći ovim ženama jer sam i sama bila žrtva silovanja. Natjerali su me da gledam kako mog muža režu na komadiće, a onda su me silovali na njegovom mrtvom tijelu – priča Masika.

Jedna od djevojaka u sobi izgleda kao da je u visokom stepenu trudnoće, a na desnom zglobu ima ranu koja vidljivo krvari. Anuarite ima 16 godina, i sama je dijete. Pobunjenik ju je silovao nekoliko puta u četiri mjeseca koliko je bila u zatočeništvu. Uz one vidljive, Anuarite ima i unutarnje povrede.

– Odveli su nas u grmlje i one koje su odbile seks, prisilili su ubadajući ih noževima. Ubili su mnogo djevojaka. Nekima su ispaljivali metke u vaginu – priča uplakana 16-godišnjakinja.

Silovatelji u uniformama čak su napali i kuću od koje je Masika napravila utočište. Sve ove žene ostale su bez krova nad glavom nakon što su ih, nakon silovanja, njihove porodice protjerale iz zajednice. U skrovištu se osim silovanih žena nalaze i brojna novorođena djeca – cijele generacije beba rođenih iz okrutnih zločina.