BIH

Duraković: Rate pristižu, a pritisci iz banaka ne prestaju

Predstavnici Udruženja "Švicarac" danas kod guvernera Kozarića

V. S.

27.1.2015

Članovi Udruženja "Švicarac", korisnici kredita u švicarskim francima, danas će o svojim problemima u Sarajevu razgovarati s guvernerom Centralne banke (CB) BiH Kemalom Kozarićem, potvrdio nam je predsjednik ovog udruženja Kemal Duraković.

- Situacija je ozbiljna. Već pristižu rate koje su skoro dvostruko više od onoga što je dogovoreno prilikom podizanja kredita. Građani koji su zaduženi nemaju novca da vraćaju tako visoke iznose. Pozivi iz banaka prema korisnicima i žirantima ne prestaju, a to su pritisci, ucjene, prijetnje... - kaže Duraković.

Zaduženi građani traže da im se omogući da vrate iznos za koji su se zadužili prilikom podizanja kredita.

I u Udruženju "Franak" u RS očekuju reakcije Vlade tog entiteta, nakon sastanka koji su prošle sedmice održali sa stručnjacima "Hypo banke" i Ministarstva finansija RS. Traže fiksiranje kursa franka na iznos koji je prihvatljiv za sve ili da im se konvertira valuta.

Bankrot nije rješenje

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH zatražit će od nadležnih institucija da u zakon uvrste mogućnost proglašenja ličnog bankrota, što podrazumijeva da dužnici dobivaju određeni iznos novca, koliko im treba za život, dok njihovom imovinom i primanjima raspolaže "staratelj".

- Kada je riječ o drugim primjerima i valutama, nemam ništa protiv, ali u kontekstu našeg problema, o tome uopće ne želim razgovarati - izričit je Duraković.