GLOBUS

Cyber halifat hakovao Malaysia Airlines: "404-Plane not found"

Umjesto online prijave na let - gušter u smokingu

M.M.

26.1.2015

Cyber-kriminalci hakovali su danas zvanični web-site malezijske aviokompanije Malaysia Airlines, pozvavši se na terorističku organizaciju ISIS, prenosi World Bulletin.

Grupa koja se naziva "Cyber halifat" preusmjerila je portal www.malaysiaairlines.com na "404-Plane not found", a što u prevodu znači "avion 404 nije pronađen".

Umjesto online-opcija za prijavu na let i rezervacije, pojavila se slika guštera odjevenog u smoking, ispod koje je pisalo: "Hakovao Tim guštera - zvanično Cyber kalifat".

Također je pisalo i "pratite Cyber halifat na Twitteru" upućujući na kontakte @umgrobert i @umg_chris, a na tražilici je ostavljena poruka "ISIS će prevladati", koja je ubrzo iščezla.

Korisnici koji su kliknuli na link ispod slike guštera bili su preusmjeravani na Twitter korisnika @lizardmafia, koji je objavio seriju besmislenih poruka.

Mediji su prenijeli kako je "Tim guštera" ista grupa koja je odgovorna i za napade na PlayStation Network i Xbox Live koji su se desili za Božić.

Malaysia Airlines, aviokompanija koja se još uvijek nije oporavila od tragičnih nesreća prošle godine, putem Twittera se izvinila korisnicima za neprijatnost i zatražila od njih da se loguju na alternativne web-stranice.

Malaysia Airlines je saopštila kako web-stranica nije hakovana, već da je server za domenu (DNS) bio ugrožen i preusmjeren. 

Aviokompanija je dodala da su serveri koji sadrže osjetljive informacije o korisnicima usluga i dalje netaknuti i da ne postoji mogućnost da se do njih dođe.

U saopćenju se dodaje da će web-stranica ponovo biti u upotrebi u roku od 22 sata.