BIH

Fadil Konaković je svoj grad činio boljim i plemenitijim

Otišao je omiljeni učitelj iz Goražda

Autor:Al. B.

26.1.2015

U Goraždu je u 82. godini života preminuo Fadil Konaković, jedan od najstarijih i najomiljenijih prosvjetnih radnika iz ovog grada.

Odlazak velikog čovjeka, uvijek spremnog na šalu i razgovor, rastužio je mnoge u gradu kojeg je svojim postojanjem činio boljim i plemenitijim. Više od četiri decenije popularni učo, kako su ga najčešće oslovljavali brojni prijatelji koje je imao, proveo je u obrazovanju, ali sudbina je htjela da se u učionicu vrati i nakon odlaska u penziju.

Naime, Fadil je bio jedan od osnivača bosanske škole koju su tokom rata pohađala djeca iz naše zemlje u Libiji i junak dokumentarnog filma Šemsudina Gegića "Nostalgični satovi" o sudbini 1.300 malih Bosanaca koji su se od 1992. do 1994. školovali u blizini Tripolija.

U nedostatku nastavnog kadra u Goraždu je radio i osam godina nakon rata. Konaković se bavio i novinarstvom, kao dopisnik "Borbe", "Večernjih novosti", a kasnije "Oslobođenja".

Fadil Konaković rođen je 25. maja 1933. godine u selu Šatorovići kod Rogatice. Učiteljsku školu završio je u Sarajevu 1950. godine. Agresija na BiH ga je zatekla u Sapni kod Zvornika, gdje je bio suorganizator formiranja Prve patriotske čete u MZ Međeđa.

Komemoracija povodom smrti Fadila Konakovića bit će održana sutra u Maloj sali Centra za kulturu Goražde u 10.30 sati. Dženaza će se klanjati u 12 sati u haremu Sinan-begove džamije, a ukop će se obaviti na mezarju Kolijevke.