BIH

SIPA provjerava troškove odlaska na SP u Brazil

Po nalogu Tužilaštva BiH

S. D.

26.1.2015

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH izuzima dokumentaciju iz Nogometnog saveza BiH – potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u SIPA-i.

- Državna agencija za istrage i zaštitu trenutno postupa po zahtjevima Tužilaštva BiH, koji se odnose na vršenje određenih provjera i prikupljanje dokumentacije- rečeno je „Avazu“ u SIPA-i.

U SIPA-i nisu mogli govoriti o detaljima provjera koje vrši njihovi inspektori, a prema informacijama koje je prenijela Federalna televizija, istražitelji su zainteresirani za aranžmane Saveza sklapane s različitim agencijama i preduzećima u vezi putovanja igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Isti izvor je naveo da je ovo treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori SIPA-e ulaze u prostorije Nogometnog saveza kako bi upotpunili istragu vezanu za ugovore o poslovanju i sponzorstvima ove nogometne asocijacije. 

Prema informacijama FTV-a istražitelji su posebno zainteresirani za fakture i ugovore koje je Savez sklapao s turističkom agencijom Centroturs.

Posebno, kako se tvrdi zbog toga jer su inspektori SIPA-e u nekoliko  navrata tražili da im se dostave svi ti dokumenti, a što je Savez ignorirao.

Upravo , stoga SIPA je uz nalog Tužilaštva prije nekoliko dana ušla u prostorije Saveza  i izuzela svu dokumentaciju vezanu za ovu turističku agenciju.

Sumnja se , kako navodi FTV kako je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane. Pod posebnom lupom istražitelja su fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija.

I te su fakture, kako se sumnja, najmanje dvostruko skuplje od uobičajenih cijena karata.

 

Avionske karte

Na osnovu izuzete dokumentacije pokušat će se istražiti i istinitost navoda o „napuhanim“ cijenama avionskih karata za čelnike Saveza, članove stručnog štaba i reprezentativce BiH. Posebno karte koje su kupovane za let iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje su bili na pripremama, ka bazi reprezentacije u Brazilu pred početka Svjetskog prvenstva.

 

Ranije provjere poslovanja

Inače, iz SIPA-e su potvrdili kako su i ranijih godina u više navrata postupali po anonimnim prijavima, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH, koje se odnose na provjere poslovanja u Nogometnom savezu BiH.         

- O svim preduzetim mjerama i radnjama SIPA je Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostavila  odgovarajuće izvještaje, koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH- rečeno je „Avazu“ u SIPA-i.