REGION

EULEX: Optužnica protiv petorice osumnjičenih za terorizam

Istraga na Kosovu trajala 14 mjeseci

Redakcija

26.1.2015

Kancelarija Specijalnog tužioca Kosova podigla je optužnicu Osnovnom sudu u Prištini protiv petoro osumnjičenih za razna krivična djela povezana sa terorizmom, saopšteno je iz EULEX-a.

"Okrivljeni su uhapšeni u Prištini dok su pokušavali da kupe veliku količinu vojnog vatrenog oružja i municije, kao rezultat istrage koju je vodila uprava kosovske policije za borbu protiv terorizma za teške napade počinjene nad dva kščanska misionara iz SAD-a", navodi se u saopštenju, koje prenosi agencija Beta.

Optuženi su za krivična djela koja uključuju organizovanje i upravljanje terorističkom grupom, učestvovanje u terorističkoj grupi, pripremu terorističkih djela, nezakonitu proizvodnju eksplozivnih materijala, nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva, podsticanje vjerske mržnje i teški napad na teritoriji Kosova, kao i izvršenje terorizma na teritoriji Sirije.

Istraga koja je trajala 14 mjeseci, a uključila je i analizu Kosovske agencije za forenziku i međunarodnu pravnu pomoč zemlja članica EU.

Iako EULEX ne daje podatke o optuženima, portal gazetaexpress.com piše da se radi o Valjonu Šalji i Gencu Seljimiju iz sela Bresalce u opštini Gnjilane, Adrianu Mehmetiju iz Gnjilana, i Nuredinu Sulejmaniju i Bekimu Muljoliju iz Prištine.

Postupak u tom slučaju vodi međunarodni tužilac iz Kancelarije sprecialnog tužioca Kosova.