GLOBUS

Merkel: Sramotno je što Židove još uvijek napadaju u Njemačkoj

70 godina nakon oslobađanja nacističkog logora Auschwitz

Fena

26.1.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je "sramotno" što su Židovi još uvijek meta "napada" i prijetnji" u Njemačkoj, 70 godina nakon oslobađanja nacističkog logora Auschwitz.

- Sramotno je da se ljudima u Njemačkoj prijeti i da ih se napada  zato što kažu da su Židovi ili su uz Izrael -  izjavila je Merkel na svečanosti koju je organizirao u Berlinu Međunarodni komitet Auschwitza, organizacija preživjelih.

- Ne želimo rasističke izjave protiv Židova, protiv ljudi koji su našli u Njemačkoj novi dom, koji su pobjegli od rata i progona i došli nama - kazala je kancelarka uoči 70. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 27. januara 1945.

Očekuje se da će 300 preživjelih doći u utorak u Auschwitz, na jugu Poljske, gdje je izgubilo život 1,1 milion ljudi, među kojim milion Židova. Doći će 300 preživjelih. Očekuje se dolazak francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačkog predsjednika Joachima Gaucka i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

- Treba da se suprotstavimo antisemitizmu i svakom obliku rasizma - kazala je Angela Merkel i podsjetila da 100.000 Židova danas živi u Njemačkoj.