GLOBUS

Kongo je svjetska "prijestolnica silovanja"

Većina silovanih djevojka bude odbačena

A.U.

26.1.2015

Demokratska republika Kongo prozvana je svjetskom prijestolnicom silovanja, a ovo se posebno odnosi na grad Minovu koji je jezgro mučnih priča.

Žene ne siluju samo pobunjenici, već nerijetko i sigurnosne snage Konga. Istraga UN-a utvrdila je da su vojnici Konga silovali najmanje 97 žena i 33 djevojčice, od kojih su neke imale samo šest godina.

Rebecca Maiska je jedna od tih žrtava. Naime, 1998. godine napadači su je prisilili da gleda kako joj režu muža na komadiće, nakon čega su je silovali na njegovom tijelu, kao i njene kćerke koje su imale devet i 13 godina. Obje djevojčice su ostale trudne nakon silovanja.

Godinu kasnije osnovala je organizaciju koja pomaže žrtvama silovanja i djeci koja se rađaju poslije tog zločina.

Miaska je do sada silovana četiri puta, posljednji put 2009. godine kada su je bivši pobunjenici, sada integrisani u vojsku Konga, silovali jer ih je optužila za seksualne zločine nad drugim ženama.

Ona je do danas usvojila 18-ero djece koja su rođena nakon silovanja.

Jedna od djevojaka koja je našla utočište u Miaskinoj organizaciji je i Anuarite, koja ima tek 16 godina, a pobunjenik je silovao nekoliko puta u četiri mjeseca, koliko je bila u zatočeništvu.

„Odveli su nas u grmlje i ubadajući ih noževima, prisilili su i one djevojke koje su odbile seks. Nekima su i ispaljivali metke u vaginu“, kazala je Anuarite.

Većina silovanih žena u Kongu biva odbačena od porodica.