GLOBUS

NATO: Putinove optužbe na račun ukrajinske vojske besmislene

Putin rekao da je ukrajinska vojska NATO-ova legija stranaca

Fena

26.1.2015

Glavni sektetar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas da su besmislene izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je ukrajinska vojska "NATO-ova Legija stranaca" i pozvao Moskvu da prestane podržavati separatiste.

- Izjava da postoji Legija stranaca u Ukrajini je besmislena. Nema NATO-ove legije, strane snage u Ukrajini su ruske - izjavio je za štampu Stoltenberg nakon vanredne sjednice komisije NATO-Ukrajina.

Prije početka ovog skupa u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, Vladimir Putin je optužio Atlantski savez da se služi ukrajinskom vojskom kao "Legijom stranaca" kako bi savladao Rusiju.

- Postoje ruske snage u Ukrajini i Rusija podržava separatiste s opremom. Konstatirali smo da je došlo do znatno veće dopreme oružja i opreme iz Rusije separatistima u Ukrajini - kazao je Stoltenberg.

-Govorimo o teškom naoružanju i različitim vrstama opreme - dodao je on.

Sukob na separatističkom istoku Ukrajine eskalirao je u subotu s bombardiranjem strateške luke Mariupolj, u kojem je bilo 30 mrtvih i stotinjak ranjenih civila.

- Osuđujemo eskalaciju nasilja duž linije razgraničenja na istoku Ukrajine koju su izazavali separatisti uz podršku Rusije - izjavio je Stoltenberg.

- Iako se angažirala na traženju mirnog rješenja, Rusija je nastavila da im pruža podršku, obuku, opremu i snage -  optužio je on.