GLOBUS

Poslije 134 dana borbe: Kurdi osvojili Kobani, ISIL se povukao

U sirijskom Kurdistanu

Redakcija

26.1.2015

Sirijski grad Kobane u potpunosti je oslobođen od terorista "Islamske države" poslije 134 dana borbe, javila je danas kurdska novinska agencija Firat.

Prema saznanjima agencije, stanovnici tog grada blizu granice sa Turskom počeli su slavlje. Oslobodioci iz vojske Kurda su na brdu Mištenur južno od Kobanea ranije podigli 75 metara dugačku kurdsku zastavu.

Ofanziva "Islamske države" na taj grad počela je 16. septembra uz pomoć tenkova, artiljerije i raketnih bacača. Ekstremisti su ušli u grad 6. oktobra, nakon što su zauzeli okolna sela uz protjerivanje oko 300.000 civila, koji se sada nalaze u izbjeligčkim logorima u Turskoj.

Napad terorista zaustavile su oružane snage koje su osnovali Kurdi Jedinice narodne odbrane (YPG) i Ženske odbrambene jedinice (YPJ).

Krajem septembra koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama počela je sa zračnim napadima, u početku rijetkim i slabim, na položaje džihadista.

"Islamska država" je izgubila više od 1.000 pripadnika od početka ofanzive u Kobaneu, prema podacima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava.

Više od 200.000 ljudi je poginulo u Siriji od 2011. godine kada je počeo sukob koji se ubrzo pretvorio u građanski rat.