BIH

Vlada RS-a u Prijedlog Zakona o javnom redu i miru uvrstila novine

Javno mjesto i internet, za nedolično ponašanje na internetu zatvorska kazna

Autor:V. STEVANOVIĆ

26.1.2015

 

 

Vlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora.

Precizirane kazne

U odnosu na važeći Zakon o javnom redu i miru, proširuje se definicija pojma javno mjesto, imajući u vidu, prvenstveno, društvene mreže preko kojih se vrše organizovanja određenih prekršaja javnog reda i mira, a veza se nalazi u mjestu na kojem je nastupila posljedica…

Tako je precizirano u Prijedlogu zakona o javnom redu i miru, koji će Narodna skupština RS razmatrati na sjednici 03. februara, iako je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS,  u pogledu evropskih standarda i usklađenosti,  dalo negativnu ocjenu.

- Zа prekršaj javnog reda i mira iznos kazne je povećan sa 500 КМ na 700, odnosno sa 1.500 КМ na 1.700 КМ. Nepristojni tekstovi su 300 KM, a narušavanje javnog reda i do 40 dana zatvora, što je novi segment u odnosu na raniji zakon i na Prijedlog od prošle godine.- kaže za “Dnevni avaz” Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka i urednik portala “Capital” koji je objavio ovu informaciju.. On napominje, da je ovaj Zakon neprihvatljiv način kontrole.

Kaznene odredbe

Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM, navodi se u zakonskim izmjenama.

Zabrana kretanja

Jedna od kaznenih odredbi propisuje da „ko ne postupi po naredbi ili rješenju državnog organa u vezi sa ograničenjem ili zabranom kretanja ili zadržavanja lica na određenim javnim mjestima ili područjima, ili ko se ne udalji iz grupe koju je ovlašćeni policijski službenik upozorio da se raziđe, kazniće se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM.