BIH

Državljanin BiH uhapšen u Hrvatskoj na zahtjev Austrije optužen za terorizam

Potvrđeno "Dnevnom avazu" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske

S. D.

26.1.2015

Državljanin Bosne i Hercegovine osumnjičen za terorizam uhapšen je po nalogu Republike Austrije 16. decembra u Hrvatskoj - potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

- Možemo Vam potvrditi da je hrvatska policija 16. decembra 2014. uhapsila državljanina BiH postupajući prema Europskom uhidbenom nalogu Republike Austrije. Državljanin BiH predan je austrijskim vlastima 15. januara ove godine - kazali su za "Avaz" u MUP-u R. Hrvatske.

Također, istakli su da ne mogu davati detaljnije informacije o ovom slučaju, jer se odnosi na zahtjev druge države. Kako nezvanično saznaje "Avaz", bh. državljanin se sumnjiči da je pripadnik terorističke organizacije "Islamska država".

U Ambasadi BiH u Beču, za "Avaz" je rečeno da nisu obaviješteni o ovom hapšenju.

- Vjerovatno još uvijek traje istraga, a u takvim slučajevima nas austrijske vlasti ne obavještavaju o hapšenju. Ili, razlog neobavještavanja može biti i taj ako se uhapšeni izjasni da ne želi pomoć Ambasade - rečeno je "Avazu" u Ambasadi BiH u Beču.

Kako je za "Dnevni avaz" potvrđeno u Ambasadi BiH u Hrvatskoj, Ambasada je obaviještena o ovom hapšenju. Dženana Begić, šef  Konzularnog odjela, kazala je za "Avaz" da su oni dalje obavijestili Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ministarstvo pravde BiH o ovom slučaju.

Mjesec do izručenja, kako saznaje "Avaz" osumnjičeni bh. državljanin proveo je u zatvoru u Požegi.