CRNA HRONIKA

Haračić: Haris mi je rekao da će dići policijsku stanicu uzrak

Suđenje za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu

Autor:A. L.

26.1.2015

Branko Arežina, policajac zaposlen u Policijskoj stanici u Bugojnu nije se pojavio kao svjedok na današnjem ročištu pred Vijećem Apelacionog odjela Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes, u predmetu protiv Harisa Čauševića zvanog Oks optuženog za teroristički napad na PS Bugojno 27. juna 2010. godine.

Crna kapa 

Kako je rekao Lukes, Sud nije dobio informaciju zašto Arežina nije došao iako mu je poziv uredno otpremljen. Kako je ranije planirano, najprije je preslušan videoiskaz Arežine koji je dao 24. i 31. maja 2011. godine. Ispričao je da je kritičnog dana dolaskom na posao sa kolegom Alvirom Josipom primijetio sumnjivo lice iza PU. Iako je Arežina kazao kako mu je Josip rekao da sumnjiva osoba uza se ima vreću, tokom iskaza je to demantovao, navodeći da je došlo do zabune.

Potom je opisao kako je sa svojim kolegama trčao za sumnjivim licem. Arežina je naveo da je prema kretanju i izgledu osumnjičene osobe "80 posto siguran da se radi o Čauševiću", ali to nije naveo ni u jednoj svojoj zabilješci sačinjenoj nakon eksplozije.

Na današnjem ročištu preslušan je i videoiskaz Adnana Haračića od 15. maja 2012. godine. Haračić je, podsjetimo, nakon što je priznao krivicu zbog krivičnog djela terorizam osuđen na 14 godina zatvora. Haračić je kazao da Čauševića poznaje od 2007. godine i do najsitnijih detalja je ispričao kako je Oks isplanirao i izvršio napad na PS Bugojno u čemu je i sam učestvovao. Sa Čauševićem se sastao noć prije napada na PS.

- Vidjeli smo se u jednom  internet klubu. U separeu smo popili sok i razgovarali desetak minuta. Tada mi je rekao: “Vidjet ćeš šta će biti s Ajvatovicom”. Oko 2 sata ujutro je otišao. Pozvao me oko 3 sata ili u pola 4 ujutro i rekao da dođem kod njega kući. Kada sam došao rekao mi je: “Hoću brate da dignem PS uzrak”. Donio je sporogoreći štapin, detonatorsku kapislu i kliješta. Prepao sam se i pokušao sam ga odvratiti da to ne radi - ispričao je Haračić.

Potom su, kako je rekao, obojica otišli u garažu u kojoj je vidio bijelu vreću.

Ručna kolica

- U njoj su bile tri, četiri mine. Uzeo je ručna kolica u njih stavio tu vreću i krenuli smo oko 4 ujutro. Nije mi objašnjavao zašto to želi uraditi. Kad smo došli do zgrade MUP-a, Čaušević je uzeo vreću i rekao mi: "Slobodan si!"

Uzeo sam kolica i krenuo prema kući. Bio sam kod džamije kad se začula snažna eksplozija. Oko 9:30 sati me pozvala djevojka i rekla da je uhapšen Čaušević i da je poginuo policajac - rekao je Haračić.

Suđenje se nastavlja 2. februara za kada je zakazano ispitivanje svjedoka policajca Branka Arežine.

Ljubuškić je bio dobar čovjek

- Tarik Ljubuškić bio je dobar čovjek. Poznavao sam ga i nikad mi ružnu riječ nije rekao. Nakon dva mjeseca odlučio da sve ovo ispričam - rekao je Haračić dodajući “da je u ovome učestvovao jer nije imao izlaza i da je radio ono što mu je Čaušević govorio”.