BIH

Traže smjenu načelnika Avdagića i dvije tužiteljice iz USK

Peticije Udruženja za bolji Sanski Most

M.D.

26.1.2015

Udruženje za bolji Sanski Most pokrenulo je peticiju za smjenu općinskog načelnika Mustafe Avdagića (SDA) zbog učešća u pečaćenju prostorija Nezavisne televizije 101 (NTV 101) kao motiva za peticiju i niza drugih bahatih Avdagićevih poteza protiv građanskih inicijativa.  

- Načelnik Avdagić je sa Asimom Kamberom, svojim stranačkim "babom", organizirao pečaćenje NTV 101 tako što su angažirali kantonalne inspektore. To je njihova osveta što ovaj medij više ne podržava njihove rabote i način rada. Građani su ustali 15. januara i svojim tijelima spriječili pečaćenje. Nakon pet dana NTV 101 je kukavički zapečaćena u zoru uz asistenciju policije dok su se građani tek budili - kaže Ermin Karić, predsjednik Udruženja. On je od strane policije zaradio i prijavu zbog navodnog huškanja građana da spriječe pečaćenje.  

Peticiju za smjenu načelnika Avdagić do sad je potpisalo više stotina građana. Inače, Avdagić je nezadovoljan izvještavanjem nekim novinarima poručio da "ako želiš rat, imaćeš ga".

Istovremeno se potpisuje i peticija za smjenu kantonalnih tužiteljica Vildane Dedić i Sadete Muhić koje rade u Odjelu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) u Sanskom Mostu. Po stavu Udruženja za bolji Sanski Most tužiteljice Dedić i Muhić već mjesecima drže nedovršenim dvije istrage o izbornim prevarama u ovom gradu, od kojih im je jedna proslijeđena od strane Tužiaštva BiH. Udruženje tužiteljice proziva i za druge krivične predmete. Zbog ove peticije Ejub Dedić, suprug tužiteljice Vildane Dedić, inače RVI, verbalno je napao i prijetio volonterima ovog Udruženja.