CRNA HRONIKA

U Jošavki kod Čelinca izgorjela vikendica Vaskrsije Šikanića, šteta preko 200.000 KM

Do dolaska vatrogasnog vozila, vatra je progutala veći dio vikendice

M. DRAGOJLOVIĆ

26.1.2015

Vaskrsija Šikanić, koji živi u Švicarskoj, u nedjelju je za manje od sat vremena ostao bez vikendice vrijedne preko 200.000 konvertibilnih maraka, koja je nestala u požaru.

Vatra je, kako kažu mještani, planula u nedjelju uveče, oko 21.40 sati a vatrogasci iz Čelinca nisu mogli puno da urade jer se radi o montažnoj prizemnici veličine oko 150 metara kvardratnih. Do dolaska vatrogasnog vozila, vatra je progutala veći dio vikendice.

Požar su dodatno razbuktali drvo, rigips, plastika i benzin koji su se nalazili u garaži pored objekta. Uzrok požara još uvijek nije poznat ali se pretpostavlja da je vatra krenula iz same kuće.

Mještani kažu da je o vikendici, za vrijeme dok vlasnik nije bio tu, brinuo njegov brat  Gostimir.

- On je u nedjelju krečio i izašao je iz kuće oko 18 sati. Ispričao je da je cijeli dan ložio vatru u kaminu ali da ju je ugasio kada je krenuo svojoj kući. Navodno je kamin polio vodom upravo da bi spriječio nesreću, ispričao je novinarima jedan mještanin.

On je dodao da je moguće da je Gostimir ostavio nešto upaljeno kako bi se farba sušila te da je došlo do kratkog spoja koji je prouzrokovao požar.

Sedamdesetogodišnji Aleksandar Jovanović, koji živi u blizini, ispričao je da je vatru vidio oko 22 časa kada je izašao iz svoje kuće da ugasi vanjsko svjetlo.

- Vidio sam da gori dio pored dimnjaka a vrlo brzo se vara proširila na ostatak objekta. Plamen je bio strašno visok, rekao je Jovanović.

Prema riječima mještana, Šikanići su kuću napravili prije tri godine i dolazili su više puta godišnje. Unutrašnjost je, navodno, bila luksuzno opremljena a Vaskrsijina supruga se brinula o dvorištu koje je uvijek bilo puno cvijeća.

Vikendica je napravljena po principu „ključ u ruke“ a prije same montaže objekta bilo je neophodno napraviti nasipe za temelje jer se objekat nalazi blizu rijeke koja se često izliva iz korita. Samo za ove radove, vlasnik je morao izdvojiti preko 30.000 KM. Šikanići su, navodno, ovdje najeravali da se presele kada za to bude vrijeme a nedavno su najavili svoj dolazak u vikendicu.