BIH

Reis Kavazović: Najoštrije osuđujemo ometanje vršenja obreda džume namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu

Kancelarija reisu-l-uleme izdala je saopćenje za javnost povodom incidenta

Redakcija

26.1.2015

Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdala je saopćenje za javnost povodom incidenta u džamiji Stara Breka u Sarajevu i ometanja džume namaza u kojem se kaže:

- Kancelarija reisul-l-uleme Husein ef. Kavazovića najoštrije osuđuje ometanje vršenja obreda džume namaza u džamiji Stara Breka u Sarajevu i verbalni napad na imama Muhameda ef. Velića. Džamije su kuće obreda i sigurnosti otvorene za sve dobronamjerne ljude koji traže mjesto duhovnog mira i okrepe. Svako narušavanje takvog džamijskog ambijenta predstavlja tešku zloupotrebu a ljudi koji to čine, očito, imaju loše namjere i nepodobne ciljeve.

Islamska zajednica traži od nadležnih državnih organa da čim prije otkriju počinioce ovih izgreda, utvrde njihove motive i nalogodavce. Onemogućavanje vršenja vjerskog obreda nije samo remećenje javnog reda i mira, nego ga treba tretirati kao krivično djelo, jer je vršenje vjerskog obreda jedno od temeljnih ljudskih prava i zaštićeno svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i slobodama.

Islamska zajednica očekuje od državnih organa da osiguraju uvjete u kojima će muslimani moći u miru živjeti svoju vjeru, a namjerni provokatori i nasilnici biti prepoznati i onemogućeni da izazivaju incidente u džamijama i prilikom vršenja obreda.