GLOBUS

Čečenski dobrovoljci i dalje u IS

Trend dobrovoljnog odlaska u rat raste

Fena

26.1.2015

Nekoliko mjeseci nakon smrti Čečenskog vođe Omara al Šišanija, podrška Čečena Islamskoj državi i dalje ne izostaje.

Izvještaji stranih medija pokazuju da trend dobrovoljnog odlaska u rat raste, ali je jedna država potpuno posebna kada se radi o ovoj temi.

Jedan broj čečenskih vojnika se trenutno bori u Siriji braneći interese Islamske države i razumijevanje cijele situacije dolazi ne iz intervjua već iz video snimaka koje ovi dobrovoljci redovno postavljaju.

Naime, Čečenski lider Ramzan Kadirov, prije nekoliko nedjelja, izjavio je da cijeli svijet treba da zna da 20.000 pripadnika čečenskih snaga stoji na raspolaganju, predsjedniku Rusije Vladimir Putinu, kao njegova specijalna pješadija.

Međutim, pored zvaničnih snaga koje Čečenske vlasti žele da pošalju Putinu, postoje i drugi vojnici, dobrovoljci, koji se ne slažu s ovakvom vrstom pomoći i rješavaju da pomognu onima koji oni smatraju da su dostojni.

Veliki broj Čečenskih vojnika dobrovoljaca trenutno ratuje u Siriji, poistovećujući svoje ciljeve s ciljevima Islamske države.

Jedan od izvora koji su poslužili za razumevanje odnosa između Čečenskih vojnika i njihovu povezanost s Islamskom državom su i snimci postavljeni na site YouTube direktno od nekoliko vojnika koji direktno učestvuju u ratu u Siriji kao čečenski dobrovoljci, prenosi B92.