CRNA HRONIKA

Policija Distrikta izvršila pretres u Javnom preduzeću Putevi

Zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi

S. Z.

26.1.2015

Policija Distrikta Brčko ušla je jučer u prostorije Javnog preduzeća Putevi, gdje je izvršen pretres i izuzeta dokumentacija.

- Pristupili smo realizaciji naredbe Osnovnog suda Brčko. Pretres se vrši pod nadzorom Tužilaštva, radi prikupljanja dokaza i izuzimanja određene dokumentacije. Ove aktivnosti se provode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, kazao je Halid Emkić, portparol brčanske policije.

Nezvanično saznajemo da se radi o malverzacijama prilikom zapošljavanja i dodjele poslova izabranim firmama, te da su tokom istrage provođene i mjere prisluškivanja osumnjičenih.

Javno preduzeće Putevi Brčko je nedavno pod sumnjivim okolnostima dodijelio posao izgradnje zaobilaznice oko Brčkog španskoj firmi "Construcciones Rubau" koja ima predstavništvo u Beogradu.

Izgradnja zaobilaznice duge 19 kilometara koštaće oko 60 miliona KM, a Španci su posao dobili iako navodno nisu imali urednu prijavu na tender, dok su domaće firme koje su se prijavile ostale bez posla.