REGION

Tokom vikenda organizovan protest: Kosovska vlada odbila zahtjeve demonstranata

Opozicija tražila smjenu ministra Jablanovića

Autor:(A. Vr.)

26.1.2015

Vlada Kosova odbila je ultimatum opozicije, koja je tražila smjenu ministra Jablanovića i zbog čije izjave je tokom vikenda organizovan veliki protest koji se završio sukobima sa policijom, piše Birn.

Policija za razbijanje demonstracija na protestu u subotu. Portparol vlade Arban Abraši izjavio je u ponedjeljak da vlasti neće praviti ustupke pred zahtjevima opozicionog pokreta Samoopredjeljenje, koji je proteklog vikenda organizovao proteste za smjenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

"Kategorički odbijamo logiku ultimatuma koji imaju pozadinu u nasilju i haosu", rekao je Abraši za list Koha Ditore.

Samoopredjeljenje je u subotu vladi dalo rok od 48 sati da smjeni Jablanovića, koji je izazvao nezadovoljstvo kada je početkom mjeseca "divljacima" nazvao Albance koji su srpske vjernike spriječili da posjete crkvu u Đakovici na pravoslavni Božić.

Prema procjenama policije, na protestu u subotu, jednom od najvećih od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, okupilo se oko 7.000 ljudi.

Haos je nastao kada su demonstranti počeli kamenicama da gađaju zgradu vlade i da lome  prozore, a policija za razbijanje demonstracija je odgovorila suzavcem. Demonstranti su napali i dva novinara televizije RTK2, piše Birn.

Jedna od njih Aleksandra Jovanović, napadnuta je dok je izvještavala sa protesta zajedno sa snimateljem Bojanom Košaninom. Kosovsko udruženje novinara osudilo je napad.

"Nasilje nad novinarima je nekontrolisan, ružan, kukavički i skandalozan čin koji ne odgovara slobodnom i demokratskom društvu. Napadi na novinare, koje god da su nacionalnosti, jesu neprihvatljivi", rekao je predsjednik udruženja Zekirja Šabani.

Samoopredjeljenje je, takođe, osudilo taj incident, navodeći da je riječ o napadu na slobodu govora i da je to neprihvatljivo.

U organizaciji protesta učestvovalo je i udruženje nestalih iz Đakovice, Poziv majki. Đakovica je, inače, bila poprište teških borbi između srpskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova za vrijeme rata, u kojima je stradao veliki broj ljudi.

Protestu su se pridružile i druge dve opozicione stranke, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Jablanović je, inače, jedan od tri srpska ministra u vladi premijera Ise Mustafe. On se izvinio zbog svoje izjave o incindentu u Đakovici, navodeći da nije znao šta se tu dogodilo za vrijeme rata.

Pored smjene Jablanovića, demonstranti su tražili i da rudarski kombinat Trepča, koji je predmet sporenja Prištine i Beograda, bude stavljen pod kontrolu Kosova.

Glasanje o tom pitanju u kosovskom parlamentu odloženo je prošle nedjelje nakon pritiaska iz Beograda. To je izazvalo nezadovoljstvo kod demonstranata, koji su premijera Isu Mustafu optužili da Trepču daje Srbiji.