DIJASPORA

Novi predsjednik Amir Jatić

Platforma BiH Holandije

Autor:A. Hu.

26.1.2015

Skupština “Platforme BiH”, krovne organizacije bh.klubova i građana u Kraljevini Holandiji, jučer je u Den Hagu izabrala novog predsjednika. Nakon Satka Mujagića, koji seli u Brisel zbog novog posla, Skupština je dala podršku ing. Amiru Jatiću, dugogodišnjem aktivnom volonteru bh. udruženja iz Roterdama, dosadašnjem potpredsjedniku, kako je dogovoreno, do isteka mandata aktuelnog Upravnog odbora.

Sastanak je u dobroj atmosferi održan u Svečanom salonu Ambasade BiH, a u prisustvu najvećeg broja aktivnih bh.udruženja. U obimnom dnevnom redu Skupština je usvojila širu informaciju Upravnog odbora prema kojem je prošle godine urađen ogromni posao na pomoći stanovništvu BiH pogođenom poplavama pa je i “Platforma BiH” napravila iskorak koji do sada nikad nije učinjen, kako po obimu aktivnosti, efektima, tako i po povjerenju i podršci bh.građana u Holandiji koji su masovno pomogli sunarodnike u domovini.

Usvojen je finansijski izvještaj a funkciju blagajnice preuzela je Senada Jujić, nakon povlačenja Emine Bešlagić-Joosten. Upravni odbor dobio je nove snage u imenima Belme Korkić i Melise Herdić.

Na kraju rada, novi predsjednik Platforme BiH prezentirao je plan i program za 2015 godinu gdje su kao najbitnije stavke istaknuti: pokretanje dopunskih škola na bosanskom jeziku u još dva holandska grada, nastupi reprezentacije u malom fudnalu na svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u Danskoj a volonteri će i ove godine dati doprinos obilježavanju 20 godišnjice od genocida u Srebrenici 11 jula, Danu nezavisnosti BiH i Danu državnosti BiH, uz niz humanitarnih aktivnosti za BiH. Planiran je i izbor Ličnosti godine.

Amir Jatić je mašinski inžinjer, rodom iz Kozluka kod Zvornika. Dvije godine je bio predsjednik Upravnog odbora Dopunske škole na bosanskom jezikui “BiHRO” u Roterdamu a  posebno se iskazao prošle godine u organiziciji prikupljanja i otpremi humanitarne pomoći žrtvama majskih poplava u BiH. Vlasnik je firme “Bosing engineers and consultants”. Živi i radi u Roterdamu.