CRNA HRONIKA

Stanje bezbjednosti u gradu zadovoljavajuće

DOBOJ: Redovna godišnja press-konferencija u CJB

Autor:H. Č.

26.1.2015

Načelnik CJB Doboj Goran Đurković sa svojim pomoćnicima Jovicom Žigićem i Miroslavom Milojevićem, jučer su na redovnoj godišnjoj press-konferenciji, govoreći o stanju bezbijednosti i ocjeni rezultata rada za prošlu godinu, iznijeli niz ohrabrujućih podataka.

Tako je u 2014. godini na području koje pokriva CJB Doboj evidentirano 1.798 krivičnih djela općeg kriminaliteta, što je za 8,6 posto manje u odnosu na 2013. godinu.

Razriješeno je 1.221 krivično djelo,a nadležnim tužilaštvima je podneseno 1.680 izvještaja. Nakon nekoliko uspjelih akcija, policija je protiv 54 osobe podnijela izvještaj o krivičnim djelima nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga.

cjb-doboj

- Kada je riječ o krivičnim djelima privrednog kriminaliteta, protiv 56 osoba podneseno je 49 izvještaja. Prošle godine po ovim krivičnim djelima prijavljena je ukupna šteta od 2,5 miliona maraka i protivpravna imovinska korist od 2,3 miliona maraka. Poplave su donekle usporile rad policije- kazao je načelnik Đurković.

Također su evidentirana 944 prekršaja iz oblasti JRM, na trgovima, ulicama i ugostiteljskim objektima. U prošloj godini policija je evidentirala 1.148 saobraćajnih nezgoda, u kojima je smrtno stradalo 25 osoba, dva manje nego prethodne godine.

Od 27.jula, kada je na snagu stupio novi Zakon o prekršajima, do 31.decembra prošle godine, uhapšeno je 337 vozača, koji su upravljali motornim vozilima sa više od jednog promila alkohola u krvi, pa su se morali trijezniti u policiji.