LJEPOTA I MODA

Zbog ovih pet namirnica izgledamo deblje nego što jesmo

Variranje u kilaži je normalno, ali...

Autor:(Mi. K.)

26.1.2015

Iako je variranje u kilaži kod žena normalno, ponekad za napuhan trbuh zbog kojeg izgledate deblje nego što zaista jeste, nisu odgovorni kilogrami već određene namirnice. Donosimo 5 glavnih uzroka nadutosti koji vas dijele od ulaska u omiljene traperice, prenosi portal Zadovoljna.

Mlijeko

Svi znamo kako mlijeko u prekomjernim količinama nije zdravo za naše zdravlje. No, ako vam ono izazove probleme s probavom i nadutost možda je problem u vašem organizmu koji ne podnosi laktozu.

Škrob

Ako vam namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh ne morate ih prekrižiti iz svoje prehrane već odabrati one koje to ne čine. Pšenica, ječam i raž sadrže veliko količine fruktana, polimera fruktoze koji uzrokuje nadutost. Neka se na vašem tanjuru radije pojave krumpir, riža, kukuruz i zob koje sadrže znatno manje količine fruktana.

Voće

Iako je voće prepuno zdravih sastojaka poput vitamina i minerala i ono može biti uzrok nadutosti. Razlog se krije u količini fruktoze i glukoze. Odaberite radije bobičasto, grejp i citruse jer oni, za razliku od jabuke i kruške sadrže znatno manje količine spomenutih sastojaka

Zamjenski šećer

Ksilitol, sorbitol i maltitol su umjetni zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje. Osjetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbjegavajte takve proizvode. Za osobnu primjenu radije upotrijebite prirodne zaslađivače kao što su stevija i javorov sirup.

Pržena hrana

Ništa vas neće brže napuhnuti od cheeseburgera s prženim krumpirićima. Masna, kalorična hrana teško je probavljiva zbog čega se organizam mora više naprezati kako bi procesuirao unešene zalogaje. Takav dugotrajan proces naposljetku uzrokuje proširenje želuca i napuhnutost. Kraj takvog scenarija obično vodi k još goremu, naime pržena hrana izaziva osjećaj gladi i potrebe za slatkim.