OSTALI SPORTOVI

BiH su eliminirale nijanse, trebate iskoristiti trenutak

Legendarni Hajner Brand za "Dnevni avaz"

Autor:Amer ČULIĆ

26.1.2015

Legendarni njemački selektor Hajner Brand (Heiner Brandt), od kada ga rukometni svijet zna, samo je jednom bio bez brkova - kada je s Njemačkom 2007. osvojio Svjetsko prvenstvo.

Bila je opklada - ako savladaju Poljsku u finalu, Hajner će se obrijati. Tako je i bilo. Brand je živa rukometna legenda i samo slikati se s njim predstavlja zadovoljstvo. Srećom po nas, kako ga svi štuju i cijene od njemačkih kolega, posredstvom našeg proslavljenog golmana Enida Tahirovića dogovorili smo razgovor s čuvenim stručnjakom i na SP-u u Kataru.

Brand je najčešće bio na utakmicama Njemačke, ali je posmatrao i susret između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Odlučuju nijanse

- Evidentno je da vam nedostaje iskustva na velikim takmičenjima. U svim važnim utakmicama bili ste tu negdje, sa protivnicima ste igrali egal. No, u završnicama je igračima padala koncentracija, to su neke nijanse koje odlučuju. Mislim da je uspjeh i sam plasman u Katar. Jedna Njemačka je dobila pozivnicu, a vi ste ovdje došli izborivši se na terenu. Poznajem dosta bh. igrača, godinama ste bili tako blizu. Sada trebate biti pametni, iskoristiti trenutak i pokušati ostvariti kontinuitet. Onda će s vremenom i rezultati doći - kaže Brand za "Dnevni avaz".

Kako Vam se sviđa igra Njemačke, čini se da igrate mimo svih očekivanja?

- Nisam očekivao mnogo. No, izgleda da njemačka reprezentacija ide u pravom smjeru, napredujemo. Dosta toga je lijepo posloženo i igre Njemačke u grupi pokazuju da smo na dobrom putu. Zadovoljan sam onim što su do sada uradili, jer osigurati prvo mjesto u grupi s Danskom, Poljskom i Rusijom, nije mala stvar.

Od titule svjetskog šampiona 2007. godine njemački reprezentativni rukomet bio je u konstantnom padu. Šta je bio problem?

- O tome bi se moglo nadugo i naširoko. No, odavno upozoravam na taj problem. Mislim da je loša politika klubova najviše na to utjecala. Previše su forsirali strane igrače. Domaći nisu imali šansu da se kroz jake klupske utakmice nameću i sazrijevaju.

Francuzi favoriti

Ko Vas je oduševio, ko su Vaši favoriti za osvajanje titule prvaka svijeta?

- Francusku nisam nijednom gledao, ali mislim da su oni najveći favoriti. Rezultati pokazuju da ne igraju baš najbolje i da se muče, ali zar nije uvijek bilo tako? Oni su iskusni, znaju kada treba pojačati ritam. Mislim da će tako biti i ovog puta. Kroz osminu finala i četvrtfinale potvrdit će klasu, a onda je u polufinalu sve otvoreno. Naravno, uz njih su tu Danska, Hrvatska i Španija. No, ne bih tu zatvorio krug favorita za medalje. Švedska me je oduševila, igraju fantastičnu odbranu. Što se tiče moje zemlje, volio bih da se Njemačka uključi u borbu za medalje.

Stručni komentator

Čime se danas Hajner bavi?

- Ovdje sam u ulozi stručnog komentatora "Sky Sporta", zajedno sa Martinom Švalbom (nekadašnji trener Hamburga, koji je svojevremeno insistirao na dovođenju našeg golmana Enida Tahirovića, op. a). Također, radim kao zaposlenik IHF-a u misiji poboljšavanja pravila. S Njemačkim rukometnim savezom imam ugovor do juna, ali nemam nikakvu ulogu i ugovor neću produžiti.

 Domaćin ne može do kraja

Domaćini SP-a uvijek doguraju skoro do samog kraja. Koliko može Katar?

- Gledao sam njihovu utakmicu sa Španijom i prijatno su me iznenadili. Dominirali su većim tokom i imali lijepu priliku da pobijede. No, Španci su iskusni, snažni, kasnije su pojačali i uzeli bodove za prvo mjesto. Ipak, ne smatram da Katar može dogurati više od četvrtfinala bez obzira na to što ovdje imaju najveću podršku s tribina.