CRNA HRONIKA

Sedam učenika prijavljeno zbog lažnih dojava o bombama

SBK Policija završila istragu o dojavama o bombama u školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj

D. Pucar

26.1.2015

Službenici PS Novi Travnik u saradnji sa službenicima PS Travnik i Vitez otkrili su osobe koje su posljednje tri godine anonimno dojavljivale da su u srednjim školama u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe.

- Ustanovljeno je da postoje osnovi sumnje da su učenici 3. i 4. razreda Elektrotehničke i Srednje muzičke škole iz Novog Travnika tokom 2013., 2014. i 2015. godine u 12 slučajeva anonimno prijavili da su u prostorijama škola u Novom Travniku, Vitezu i Novoj Biloj postavljene bombe i da će eksplodirati za 15 minuta - rekao je Rusmir Prohan, portparol MUP-a SBK.

Oduzeti mobiteli

Prema njegovim riječima, osumnjičeno je ukupno sedam učenika iz Novog Travnika i Travnika, koji su ispitani u svojstvu osumnjičenih, privremeno su im oduzeti mobilni telefoni sa kojih su vršili dojave o bombama, a po kompletiranju predmeta protiv njih će  biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

Policija, saznajemo, neće stati samo na krivičnoj odgovornosti maloljetnika, nego će o svemu službeno obavijestiti i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

-Tražit ćemo najoštrije sankcije protiv tih učenika, koje mogu rezultovati i isključenjem iz škole. Cilj svega toga da se svim mogućim počiniteljima ovakvih krivičnih djela pošalje jasna poruka o težini ovakvih djela i posljedicama koje prouzrokuju, te da ih se odvrati od činjenja bilo kakvih nezakonitih radnji - rekao je Prohan.

Ugrožavanje sigurnosti

Učenike će teretiti za krivična djela ugrožavanja sigurnosti kojim je izazvana uznemirenost učenika i njihovih roditelja, kao i nastavnog osoblja škola u kojima su prijavljivanje postavljene bombe, a odlagan je i nastavni proces u tim školama.

Osim toga, službenici policije su bili primorani u svim slučajevima evakuisati osoblje i učenike, izvršiti kontra-diverzione preglede i preduzeti niz operativno taktičkih radnji na otkrivanju izvršilaca, što je dodatno opterećivalo materijalne i ljudske kapacitete policijskih struktura.