GLOBUS

New York: Stiže najveća snježna oluja u historiji

Rasprodate baterije i brašno

(B.P.)

26.1.2015

- Pripremite se za nešto najgore što smo dosad vidjeli - upozorio je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na press konferenciji. Rekao je da dolazi snježna oluja koja bi mogla biti "među najvećima u historiji grada". Smatra da se se situacija ne smije podcijeniti i poručio je stanovnicima da ostanu kod kuće ako mogu.

Oluja praćena snažnim vjetrom danas i sutra će donijeti velike količine snijega na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, saopćila je nacionalna meteorološka agencija, izdajući upozorenje zbog mećave za područje New Yorka i Bostona, sve do kanadske granice, prenosi Index.hr.

- U New Yorku bi moglo pasti od 60 do 90 cm snijega. Njujorčani, ne krećite sutra na put - rekao je gradonačelnik Bill de Blasio. Škole će u utorak najvjerovatnije biti zatvorene.

U brojne trgovačke centre u New Yorku u nedjelju navečer nagrnuli su zabrinuti stanovnici, pa su se ispred nekih čak stvorili redovi. Zalihe jaja, brašna, mlijeka i baterija su gotovo pri kraju, prenosi CBS News.

Više od 50 miliona ljudi na sjeveroistoku moglo bi biti pogođeno ovom mećavom koja će vjerovatno prouzročiti i prekid prometa. Neke aviokompanije su još u nedjelju ponudile putnicima besplatnu zamjenu leta, otkazujući ih na stotine.

Gradonačelnik Bostona Martin Walsh pozvao je sugrađane da pomognu susjedima u potrebi.