REGION

Tutinac Mirsad Omerović ostaje u pritvoru u Austriji

Jedna od vodećih ličnosti salafističke scene u Austriji

Fena

26.1.2015

Tutinac Mirsad Omerović, koji je krajem prošle godine uhapšen u akciji austrijske policije protiv džihadista - grupe osoba koje su regrutirale borce i prikupljala sredstva za finansiranje Islamske države, ostaje u pritvoru pošto je na računaru pronađen plan za izradu daljinskog detonatora. 

- Ne predstavljam nikakvu opasnost - tvrdio je Omerović, poznat kao Ebu Tejma pred sudijom u Gracu, koja je nedavno produžila istražni pritvor. 

Glavni razlog što je sudija donijela odluku o produženju istražnog zatvora jeste činjenica da je policija na zaplijenjenom računaru Omerovića pronašla plan za izradu daljinskog detonatora uz korištenje mobilnog telefona. 

Omerović je negirao da je instrukcije za izradu detonatora sam upisao na hard disk svog računara."Nisam imao pojma", rekao je on, a njegov advokat je tvrdio da je jedan njegov prijatelj na računaru sačuvao više podataka, kao što su knjige i druga dokumenta. 

Omerović je jedna od vodećih ličnosti salafističke scene u Austriji. Školovao se u Saudijskoj Arabiji, a kao propovjedač je poznat na njemačkom govornom području. 

Tužilaštvo čak tvrdi da je "glavni ideolog globalnog džihadističkog islamizma".Tužilač ističe, da je mlade muslimane regrutirao za terorističke organizacije "Džabat al Nusra" i "Islamističku državu". 

- Nikada nisam regrutirao osobe za Islamsku državu ili bilo koju drugu islamističku organizaciju - rekao je Omerović. 

Njegov advokat podvlači da ne postoji nijedan direktni poziv za odlazak u sveti rat, ni na jednom snimku. 

Omerović je kazao da je naknadno saznao o odlasku nekih pojedinaca u džihad. 

- Ja sam, u više navrata, ljude javno pozivao da ne idu u Siriju - kazao je on dodajući da su se kasnije džihadisti telefonom javili da su ipak otišli. 

Tužilaštvo u svojim dokumentima navodi imena 64 džihadista koji su imali kontakt s Omerovićem. Od toga čak 52 je iz okruženja Altun Alem džamije u Beču, u kojoj je Omerović dugo propovjedao. 

Iz protokola prisluškivanja proizilazi da je Omerović dosta znao o Siriji, kako doći do tamo, pa čak i do frizera u pograničnom regionu i telefonskih kontakata, između ostalog i od propagandiste Islamske države Firasa H. Iz Beča. 

Od devet osoba, koja su u novembru uhapšena, a koja su optužena za članstvo u terorističkoj organizaciji, samo su Omerović i dalja dvojica ostala u istražnom pritvoru, prenosi Tanjug. 

Trenutno austrijske vlasti vode istragu i protiv jednog prijatelja Omerovića iz džamije, koji je osumnjičen da je izradio plan za teroristički napad u Beču.