GLOBUS

Japan se bori za život drugog taoca IS-a

Tokom vikenda ubijen jedan Japanac

Autor:(A. Vr.)

26.1.2015

 

Japan se danas, zajedno s Jordanom i drugim zemljama, uključio u akciju spašavanja drugog taoca, pošto su pripadnici Islamske države (IS) ubili jednog Japanca tokom prošlog vikenda. Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo ubistvo japanskog taoca od grupe Islamska država (IS) i pozvao na trenutno puštanje drugog taoca iz te zemlje.


- Svi mi imamo jedan nepromijenjen cilj i apsolutno nećemo odustati do kraja. I s tom vjerom, dat ćemo sve od sebe da postignemo taj cilj - rekao je Jasuhide Nakajama, zamjenik japanskog ministra unutarnjih poslova, koji je poslat u Aman da radi rješavanju talačke krize.

U Tokiju je portparol Japanske vlade Jošihide Suga rekao da vlada i dalje analizira objavljen video snimak koji pokazuju jednog od dva taoca, Harunu Jukavu, koji je ubijen, prenosi Blic.rs.

- Ne možemo poreći da je vjerovatnoća visoka - rekao je Suga odgovarajući na pitanje novinara da li je objavljeni video autentičan.

Pažnja Tokija je usmjerena na pokušaje da se spasi Kendži Goto, 47-godišnji novinar koji je prikazan na snimku, kako drži fotografiju Jukave.

- Goto poziva rodbinu da izvrši pritisak na japansku vladu za puštanje naše sestre Sadžide al-Rišavi, koju ugnjetavači drže u zatvoru u Jordanu, u zamjenu za njegovo puštanje - saopćila je jučer Islamska država.

Rišavijeva, Iračanka, je osuđena na smrt u Jordanu, u septembru 2006. zbog povezanosti s trostrukim bombaškim napadom u Amanu 9. novembra 2005. godine kada je poginulo 60 ljudi.

Svih 15 članica Saveta osudilo je "brutalnost i kukavički postupak" Islamske države, čiji su pripadnici odrubili glavu nesrećnog Japanca, prenosi AFP.

- Ovaj zločin je još jedno tragično upozorenje na rastuću opasnost s kojom se ljudi, uključujući i novinare, svakodnevno susreću u Siriji - stoji u saopćenju Vijeća sigurnosti u nedelju, u kojem se također naglašava da je Islamska država odgovorna za hiljade zloupotreba protiv sirijskih i iračkih građana i da izvršioci tih terorističkih akata moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Osim trenutnog oslobađanja drugog japanskog taoca Kendžija Gotoa, VS UN-a zahtijeva i oslobađanje svih drugih talaca koje drži IS, ali i Front Al-Nusra i sve druge grupe i pojedinci u sprezi sa al-Kaidom.

Petnaest članica Vijeća sigurnosti naglašava da "Islamska država" mora da bude poražena, a netolerancija, nasilje i mržnja za koje se ona zalaže moraju da budu iskorijenjeni".