CRNA HRONIKA

Nova paljevina u glavnom gradu BiH: Piromani nastavili terorizirati Sarajevo

Dva nova slučaja namjerne paljevine automobila

A. ALJIMI

26.1.2015

Nakon što je u proteklom periodu skoro svakodnevno gorjelo barem po jedno vozilo u Sarajevu, jučer su ponovo zapaljena dva automobila!

U ranim jutarnjim satima planulo je teretno vozilo Mercedes vlasnika G. I. u ulici Bajrama Zenunija do broja 4 u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a nekoliko sati ranije u Vogošći je namjerno zapaljen Passat vlasnika F. N.

Sarajevski policajci obavili su uviđaj u oba slučaja te je konstatirano da su vozila namjerno zapaljena. Ovaj crni niz nastavlja se od početka godine, kada je zapaljeno čak 16 vozila u 12 paljevina.

Crni niz

Uzroci požara, prema nalazima vještaka protivpožarne struke koji obavljaju uviđaje, najčešće su polijevanje vozila zapaljivom tečnošću te izazivanje požara otvorenim plamenom.

Iz policije ponovo navode da rade na rasvjetljavanju slučajeva, ali ogorčeni vlasnici do sada nisu vidjeli rezultate.  

Ni prošla sedmica nije bila mirna, podsjećamo da su nepoznati piromani zapalili četiri vozila. Zapaljeni su Ford Mondeo, Land Rover i Fiat Punto, koji su vlasništvo Nihada Šahinovića iz Sarajeva. Oni su zapaljeni oko 3.45 sati u ulici Mošćanica, u starom dijelu Sarajeva, a u ulici Plantaže na Ilidži oko 18.50 sati podmetnut je požar na Golfu 2, koji je vlasništvo Amela P.

Nihad Šahinović zvani Nino, vlasnik zapaljenih vozila, kazao nam je jučer da nije u konfliktu ni sa kim ko bi mu mogao zapaliti vozila.

- Nisam u svađi ni sa kim. Počinioci su došli s gornje strane parkinga te su zapalili svako vozilo posebno. Ja sam uspio ugasiti dva vozila protivpožarnim aparatom, dok je jedno u potpunosti izgorjelo. Kasnili su i policija i vatrogasci. Ne razumijem da ne mogu pronaći počinioce. Načinjena mi je materijalna šteta od blizu 20.000 KM - kazao je Šahinović.

nihad-sahinovic

Nihad Šahinović: Šteta od blizu 20.000 KM

Požare, u kojima nije bilo povrijeđenih, ugasili su sarajevski vatrogasci, a uviđajima, koje su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i sudski vještaci protivpožarne zaštite, utvrđeno je da su požari izazvani upotrebom otvorenog plamena.

Oštećeno 16 auta

Od početka januara u paljevinama je oštećeno 16 automobila, dok je u decembru prošle godine zapaljeno osam vozila. Jedina krivica vlasnika dva automobila koja su izgorjela u januaru jeste što su parkirali svoja vozila pored onih koja su zapaljena pa su i ona oštećena prilikom širenja požara.  

Uprkos stalnim medijskim izvještajima i vapajima vlasnika automobila o ovoj više nego alarmantnoj situaciji, čelnici MUP-a Kantona Sarajevo i dalje šute. Prema svemu sudeći, sve se svodi na čekanje da valjda paljevine same prestanu. Prvi policajac Sarajevskog kantona Vahid Ćosić ne želi objašnjavati novinarima šta planira poduzeti da bi se suzbila pomama za paljenjem vozila.

Kako je “Avaz” ranije pisao, prije deset dana, tačnije 15. januara u 21.10 sati, policija je obaviještena da u ulici Branilaca Šipa, u općini Centar Sarajevo, gori Škoda Octavia, vlasništvo Seada Đoze iz Sarajeva. Požar su lokalizirali vatrogasci, a uviđajem je utvrđeno da je požar podmetnut i pod ovo vozilo.

Ova paljevina snimljena je kamerom videonadzora sa zgrade, na kojoj se vidi kako nepoznata osoba podmeće požar, a prilikom paljenja auta i rukavice piromana su se zapalile pa ih je skinuo i bacio.

Policija je 16. januara u dva poslije ponoći obaviještena da u ulici Šehitluci, u općini Ilidža, gori Fiat Punto koji koristi Midhat Kahvić iz Sarajeva. Na Trgu heroja 13. januara u 2.45 sati zapaljen je Golf 5, vlasništvo Mirsada B., a oštećen je i Golf 2 Abdulaha Behmena.

pasat-vogosca

Vatrogasci pored izgorjelog Passata u Vogošći (Foto: NTV Hayat)

U Drinskoj ulici 12. januara 45 minuta poslije ponoći zapaljen je Audi A3, vlasništvo Samire D., a istog dana u 22.30 sati u ulici Topal Osman-paše zapaljen je Renault, vlasništvo Amre Č.

U Moševačkoj ulici 8. januara u 10.25 sati zapaljen je kamion Mercedes, koji koristi Šerif Fazlić, a 4. januara u 1.30 sati u Dugom sokaku zapaljeno je vozilo Fiat Tipo Nermine P., a oštećena je Ford Fiesta Emine D. Prvog januara u Cazinskoj ulici zapaljen je terenac VW Iltis, vlasništvo M. Dž.

Za sve ove automobile utvrđeno je da su namjerno zapaljeni i do danas nijedan od ovih slučajeva nije rasvijetljen.