GLOBUS

Tsipras obećao Grcima kraj "petogodišnjeg ponižavanja i bola"

Čelnik grčke stranke Syriza koja se protivi mjerama štednje

Fena

26.1.2015

Čelnik grčke stranke Syriza koja se protivi mjerama štednje, Alexis Tsipras obećao je okončati grčkih "pet godina poniženja i boli" nakon pobjede na općim izborima. Pred svojim oduševljenim pristalicama, Tsipras je ponovo obećao da će pokrenuti nove pregovore o masivnom programu pomoći Grčkoj.


Uz skoro sve prebrojane glasove s nedjeljnih izbora, Syriza je osvojila 149 mjesta u parlamentu - samo dva manje od aposolutne većine. Pobjeda Syrize povećala je strahovanja oko grčke budućnosti u eurozoni.

Euro je opao na 1,11 prema američkom dolaru nakon objave izbornih rezultata - na najniži nivo u više od 11 godina.

Grčka je provela bolne rezove u budžetu u zamjenu za paket pomoći iz 2010. godine vrijedan 240 milijardi eura i pregovarala je s takozvanom trojkom - Evropskom unijom, Međunarodnim, monetarnim fondom i Evropskom centralnom Bankom. Grčka ekonomija drastično je oslabila od globalne finansijske krize iz 2008., a stopa nezaposlenosti je povećana i brojni Grci su pali u siromaštvo.

Izbvorni rezultat Sirize uzdrmat će kompletnu Evropu, navodi dopisnik BBC-ja iz Atine Gavin Hewitt. Većina glasača u Grčkoj u suštini je odbacila temeljnu politiku za suočavanje s krizom u eurozoni koju su zacrtali Bruxelles i Njemačka. Očekuje se da grčki izvorni rezultat bude jedna od ključnih tema na današnjem sastanku 19 ministara finansija EU.

U Njemačkoj je predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann izjavio kako se nada da "nova grčka vlada neće ispuniti obećanja koja ne može održati i koje ta zemlja sebi ne može priuštiti".

Belgijski ministar finansija Johan Van Overtveld izjavio je da Grčka "mora poštovsti pravila monetarne unije" iako je dodao da još ima prostora za izvjesnu fleksibilnost.

U Italiji je ministar za evropska pitanja Sandro Gozi izjavio: "Nakon ovih izbora mi ćemo imati nove prilike da insistiramo na promjenama u Evropi kako bismo stvorili ekonomski rast i priliku za investicije i borili se protiv nezaposlenosti".

Na trgu Klathmonos mahalo se zastavama, pristalice Syrize su pjevale i plesale, bilo je zagrljaja, suza i širokih osmijeha.

To je izuzetna pobjeda za krajnju ljevicu u Grčkoj - vjerovatno i iznad svih očekivanja.

Alexis Tsipras sada će pokušati da predvodi revoluciju protiv mjera štednje, podržan snažnim demokratskim mandatom.

On je izjavio u pobjedničkom govoru kako je spreman da pregovara s grčkim evropskim partnerima. Pitanje je, međutim, koliko su oni spremni na kompromise s njim?

Obraćajući se oduševljenim pristalicama u Atini u nedjelju kasno navečer, Tsipras je izjavio da su "Grci napisali historiju".

- Grčka ostavlja katastrofalne mjere štednje, ostavlja za sobom strah i autokratiju, napušta pet godina poniženja i bola. Vaš mandat je nesumnjivo da otkažete pomoć za štednju i destrukciju. Trojka za Grčku stvar je prošlosti - kazao je.

Tsipras je obećao otpisati polovinu grčkog duga, ali je kazao da je spreman pregovarati o "vidljivom rjeršenju" i kako želi da Grčka ostane u eurozoni.